Region

Crna Gora dobila novu vladu, Dritan Abazović premijer

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/04/2022

-

20:05

Crna Gora dobila novu vladu, Dritan Abazović premijer
Crna Gora dobila novu vladu, Dritan Abazović premijer - Copyright Euronews Srbija/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Na današnjoj sednici Skupštine Crne Gore izglasana je manjinska vlada. Od 48 poslanika samo je troje glasalo protiv. Vlada će imati 18 ministarstava, četiri potpredsednika koji su ujedno i resorni ministri i dva ministra bez portfelja.

Prethodno je Abazović predstavio svoj ekspoze i ponovio da će Crna Gora nastaviti svoj put na evrointergracijama, utvrditi svoj položaj u okviru NATO pakta, pristupiti regionalnim inicijativama koej imaju za cilj da se ubrza put Crne Gore, nastaviti sa reformom institucija na način da one funkcionišu kako treba. U ekspozeu se ne pominje Temeljni ugovor sa SPC, ali ni Otvoreni Balkan.

"Članstvo u NATO je garant nepovredivosti granica Crne Gore, očuvanje njene nezavisnosti i doprinos regionalnom miru i bezbednosti", rekao je Abazović u obraćanju Skupštini.

Euronews Srbija/Stefan Goranović

 

Ko će biti članovi nove vlade?

Potpredsednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova je Jovana Marović, potpredsednik Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivred Vladimir Joković, potpredsednik zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević, a potpredsednik zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Ministar pravde je Marko Kovač, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Ðurović, ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, ministar javne uprave Maraš Dukaj, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministar prosvete Miomir Mijo Vojinović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministarka kulture i medija Maša Vlaović, prenosi CDM.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je Ana Novaković Ðurović, ministar ljudskih i manjinskih prava je Fatmir Ðeka, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, dok su ministri bez portfelja Zoran Miljanić i Adrijan Vuksanović.

Nikolić: DPS ispunio ono što je obećao

Miloš Nikolić, poslanik DPS-a rekao je u ranijoj izjavi za Euronews Srbija da predsednik Crne Gore Milo Đukanović nije prisustvovao današnjoj sednici jer se nalazi van zemlje. Kako kaže, nema sumnje da je DPS već deo vlasti budući da čini većinu u vladi Crne Gore.

"Mislim da smo ispunili nešto što smo obećali, a to je da neće proći dugo vremena pre nego što DPS zauzme mesto koje joj pripada za vršenje vlasti", rekao je on u razgovoru za Euronews Srbija.

Nakon što je izglasano nepoverenje vladi Zdravka Krivokapića, nametalo se više rešenja. Pa, kako je "pao" izbor na manjinsku vladu?

"Jedno rešenje je bio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, kroz skraćenje mandata Skupštini, drugo izbor političke vlade što je bio prioritet DPS-a, treće tehnička, a četvrto manjinska vlada. Presing države je nakon konsultacija procenio da ne postoji većina od 41 poslanika koja bi skratila mandat Skupštini čime bi došlo do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora", rekao je on.

Euronews TV

Nikolić se osvrnuo i na činjenicu da se u Vladi nalaze "dva ljuta neprijatelja", DPS i SNP, ali smatra da će zajedničkim dijalogom i pristojnom komunikacijom dobro raditi posao vođenja države.

"U politici najbolje suditi prema delima, a ne prema rečima. Od dela imamo sporazum koji su potpisali lideri stranaka, dakle i gospodin Đukanović i gospodin Joković, a on štiti ono što su nacionalni i državni interesi Crne Gore. Verujem da ukoliko se to delo bude sprovodilo u praksi, nećemo imati nikakvih problema u funkcionisanju", rekao je i nastavio:

"S druge strane, ukoliko ono što je potpisano, a tiče se prioriteta rada vlade, spoljno-političke orijentacije države Crne Gore i drugih pitanja, ne bude ispoštovano do kraja, to će svakako značiti neku redefiniciju odnosa. Sada je rano govoriti o tome i treba dati vreme. Verujem da će, ukoliko zajedno svi budemo na visini zadatka, taj odnos biti održiv", zaključio je.

Da li će ova vlada potrajati i rešiti pitanje Temeljnog ugovora?

Euronews

Đuro Radosavović, pisac i Bogdan Živković, istoričar gostovali su u emisiji Euronews veče gde su komentarisali današnje glasanje za izbor nove vlade u Skupštini Crne Gore.

"Ova vlada je sastavljena od raznih frakcija, nešto poput Frankeštajna. Tako da niko ne zna hoće li biti dobra ili ne. Strašno je nepredvidiva, ali se 'kotrlja' zbog interesa pojedinaca koji su ušli u nju. Bez obzira na smer pojedinačnih partija, držaće se zajedno jer imaju zajednički interes", smatra Radosavović.

Živković kaže da, iako se nekada ispostavi da su privremena rešenja najdugoročnija, u ovom slučaju veruje da je izvesnije da bude ograničenog trajanja.

"Ovo je politički trenutak u kom su se susrele aspiracije koalicije URA i DPS-a. DPS je dobio mnogo, a URA takođe jer će da predvodi vladu. Prethodno je bila stešnjena između DPS-a i prosrpske partije. U budućnosti bi mogle da udare jedna na drugu jer imaju isto biračko telo i iste prijatelje na Zapadu. S druge strane, DPS može dugoročno da izgubi jačanjem koalicije URA. Tako da ovo će trajati dok DPS-u ide u korist", smatra on.

Radosavović je skeptičan po pitanju rešavanja Temeljnog ugovora sa SPC i smatra da se to u ovoj vladi neće desiti, dok Živković ističe da će to pitanje biti glavni test i izazov za Dritana Abazovića.

"Kada to pitanje dođe na dnevni red videćemo da li Abazović ima zapadnu podršku da ga progura ili će SDP i DPS da ga iskoriste za njegovu diskreditaciju. To bi mogla da bude tema zbog koje bi ga optužili da je agent Srbije ili da ga ideološki diskredituju. Upravo će to pitanje biti pravi test sposobnosti Dritana Abazovića", smatra Živković.

Euronews/Printscreen

 

Nova vlada je takođe donela jednu novu promenu, odnosno ublažila podelu koja je važila do 2020. godine - da li ste za Mila ili ne, smatra Radosavović.

"Nova vlada je zakomplikovala situacija, pa jasna podela ne postoji. Pitanje je da li će URA i SNP i na konto toga u vladi uspeti da privuku birače oba pola ili će ove stranke koje su principijelno ostale protiv DPS-a prikazati u Podgorici da narod nije zadovoljan ovakvom kombinatorikom", ističe.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović je svakako u novijoj generaciji crnogorskih političara najtalentovaniji, a to najbolje pokazuje ulazak SNP-a u vladu, smatra Živković.

"To je dobar marketinški potez Abazovića. On je prepoznao situaciju Srba i pokušao da izađe iz šablona DPS-a i pokaže se novim čovekom Crne Gore. Ali, tu ima nekoliko problema. S jedne strane, pokret URA je jedna politička organizacija koja nema jaku strukturu, odnosno ličnost Abazovićevog kalibra i ne može protiv DPS-a. Dakle, on je talentovan političar, ali u bici sa DPS-om sa tako slabijom politikom, nema šanse", zaključio je Živković u razgovoru za Euronews Srbija.

Borelj pozdravio izbor Abazovića za premijera

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj pozdravio je izbor Dritana Abazovića za premijera.

"Radujem se zajedničkom radu na opipljivom napretku na EU putu", napisao je Borelj na Tviteru.

Istakao je da je Crna Gora pouzdan partner, koji je u potpunosti usklađen sa spoljnom politikom EU.

I evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio je današnje glasanje u Crnoj Gori.

“Radujem se radu sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem i novom vladom u sprovođenju reformi u pristupanju EU, fokusirajući se na vladavinu prava, ekonomiju i zelenu agendu, posebno sa našim ekonomskim i investicionim planom”, napisao je Varhelji na Tviteru.

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Evropa