Region

Godišnjica bombrdovanja sela Murina u Crnoj Gori: Na mostu poginulo šest osoba, od toga troje dece

Komentari

Autor: Tanjug

30/04/2022

-

20:33

Godišnjica bombrdovanja sela Murina u Crnoj Gori: Na mostu poginulo šest osoba, od toga troje dece
Godišnjica bombrdovanja sela Murina u Crnoj Gori: Na mostu poginulo šest osoba, od toga troje dece - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan pre 23 godine tokom NATO agresije na tadašnju SRJ bombardovano je selo Murino, u crnogorskoj opštini Plav, kada je poginulo šest osoba, od toga troje dece.

Oni su stradali na mostu koji je pogođen sa više projektila NATO snaga.

Tim povodom oglasio se novoizabrani premijer Dritan Abazović porukom da Vlada Crne Gore iskazuje pijetet prema nevino stradalima u Murinu a njihovim porodicama da pronađu snagu u prevazilaženju bola i tuge koje nose.

"Dok se danas prisećamo ovog tužnog događaja za Crnu Goru, važno je poslati poruke o važnosti pomirenja, zajedništva i solidarnosti kako bi izgradili uspešniju budućnost za Crnu Goru i region", napisao je Abazović na Tviteru.

Socijalističkanarodna partija, koja je deo nove crnogorske vlade, saopštila je da nije nikada niti će zaboraviti žrtve NATO bombardovanja u Crnoj Gori iz 1999. godine, kada je u malom mestu Murino stradalo šest civila, od kojih troje dece.

"U vreme velikih patnji naroda na prostoru ondašnje zajedničke države Srbije i Crne Gore, izazvane NATO bombardovanjem, stradali su mnogi nevini životi. Imena Julije, Olivere, Miroslava, Milke, Vukića i Manojla zapisana su na spomen obeležju u Murini i u srcima njihovih najbližih", naveli su iz SNP i poručuju da će ih pamtiti i klanjati se njihovim senima.

SNP, poručuju, ima moralnu obavezu da se sa dubokim pijetetom seća nevino stradalih žrtava u Murini i da makar rečju podseća na njih na dan njihovog stradanja pre 23 godine.

"Pred nama svima je i obaveza da čuvamo našu državu i građane, da učinimo život boljim i lepšim za neka buduća pokoljenja, kako se nikada više ne bi ponovila 1999. godina, nikada i nikome. Slava žrtvama iz Murine i večni pomen", naveli su iz SNP.

Lider Demokrata i bivši predsednik crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić napisao je na Tviteru da se danas navršavaju 23 godine od stravičnog bombardovanja malene varošice Murino od NATO alijanse.

"Te dane i noći, kada sam gledao kako stradaju deca, moji vršnjaci, drugi nedužni ljudi, a mi pokušavamo otići u školu okruženi bombama nikada ne mogu zaboraviti", napisao je Bečić

Istakao je da se ovaj zločin nikada više ne ponovi, da nevini nikada više ne stradaju, da "mali" ne ispaštaju, da ratovi prestanu i nikad se više ne nastave.

"Slava murinskim žrtvama i svim nevino stradalima. Živeo mir!", napisao je Bečić.

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić poručio je da je narod u Crnoj Gori dužan da pamti nevino stradale žrtve NATO agresije u Murinu.

"Na današnji dan je u NATO agresiji bombardovana Murina. To je jedan od najtežih momenata za naš narod u tom ratnom vremenu jer su poginula i nedužna deca", naveo je Mandić.

Poručio je da koliko god se mnogi iz bivšeg režžima trudili da se ovaj ratni zločin zaboravi, narod će pamtiti.

"Iako su se mnogi iz bivšeg režima trudili da se zaboravi ovaj ratni zločin, narod Crne Gore je dužan da pamti ove nevine žrtve", napisao je Mandić na svom titer nalogu.

Oglasio se i poslanik Demokratske narodne partije Milutin Zogović porukom na Fejsbuku:

"Večni pomen nevino stradalim komšijama i sugrađanima u zločinačkom bombardovanju Murine tokom agresije NATO na SRJ".

Komentari (0)

Evropa