Region

Potonula barža sa 1.500 tona uglja u Konstanci, rumunski mediji pišu da je bio namenjen Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Digi24

11/05/2022

-

13:51

Potonula barža sa 1.500 tona uglja u Konstanci, rumunski mediji pišu da je bio namenjen Srbiji
Potonula barža sa 1.500 tona uglja u Konstanci, rumunski mediji pišu da je bio namenjen Srbiji - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Barža natovarena sa 1.500 tona uglja potonula je u luci u rumunskom gradu Konstanca, javlja televizija "Digi 24". Uzrok nesreće još nije poznat, ali je Služba za zaštitu životne sredine u pripravnosti zbog opasnosti od zagađenja. Rumunski mediji su preneli da je kraljnja destinacija uglja bila Srbija, a za Euronews Srbija su u JP "Elektroprivreda Srbije" rekli da ugalj nije bio namenjen ovom javnom preduzeću.

Barža je bila natovarena sa skoro 1.500 tona uglja, na vezu 119 luke u Konstanci, a zatim je odvezena na vez 99 kako bi se pridružila konvoju od nekoliko barži koje je trebalo da krenu ka Crnomorskom dunavskom kanalu. Tamo je barža počela da vuče vodu, a iako su radnici pokušali da je ispumpaju, ona je potonula.

Pošto se incident dogodio u neposrednoj blizini veza, pomorski saobraćaj nije bio ugrožen, prenele su vlasti luke u Konstanci.

Rumunska pomorska uprava naredila je istragu.

Kako izveštava "Digi 24", barža je bila nemačka, a 1.500 tona uglja trebalo je iz Rusije da bude prevezeno u Srbiju.

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije za Euronews Srbija kaže da Srbija najviše uglja uvozi iz Rusije, dok su druge dve zemlje po vrednosti uvoza BiH i Češka. Iz Rusije smo prošle godine kupili kamenog i mrkog uglja za 20 miliona evra.

 

Komentari (0)

Evropa