Region

Abazović najavio odlazak na Samit u Ohrid: Nisam čuo validan argument da Otvoreni Balkan nije dobar za Crnu Goru

Komentari

Autor: Vijesti

26/05/2022

-

21:13

Abazović najavio odlazak na Samit u Ohrid: Nisam čuo validan argument da Otvoreni Balkan nije dobar za Crnu Goru
Dritan Abazović - Copyright gov.me/S. Matić

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Crne Gore Dritan Abazović rekao je da nije čuo validan argument da Otvoreni Balkan nije dobar za njegovu zemlju i poručio da će otići u Ohrid na Samit gde ga je pozvao premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

"Otići ću u svojstvu premijera. Mislim da je svaka regionalna inicijativa, koja može da ubrza integracije, nešto što mi treba da prihvatimo. Ako neko ima ideju da napravi zamenu za evropske integracije, mi nismo zainteresovani. Ali realno, nisam čuo validan argumenat koji govori u prilog da Otvoreni Balkan nije dobar za Crnu Goru. Ako nije dobar za neku partiju ili političara neka to kažu. Ali za državu nisam čuo validan argument", poručio je premijer Crne Gore nakon akcije čišćenja kruga Kliničkog centra.

On je istakao da "želimo da okrenemo igru u našu korist, i pokažemo da možemo da sarađujemo oko tačaka i pitanja koje su od zajedničkog interesa i da šaljemo dobre vibracije u svet, što ranije nije bio slučaj", prenose "Vijesti".

Abazović je istakao da Crna Gora nije pristupila inicijativi Otvoreni Balkan, a da je ranije bila na nekoliko sastanaka u statusu posmatrača.

"Podsetiću vas da je jednom učestvovao predsednik Đukanović, da li u svojstvu premijera ili predsednika nisam siguran. Jednom je učestvovala ministarka ekonomije Sekulić. To se dešavalo ranije, ja ću otići u svojstvu premijera. Lično mislim da svaka regionalan inicijativa, koja može da ubrza evrospke integracije, ne samo Crne Gore, nego zemalja regiona, nešto što treba da prihvatimo. Sa druge strane, ako neko ima ideju da napravi zamenu za evropske integracije, mi nismo zainteresovani", kazao je Abazović.

Ono što traže, kako je istakao naši evrospki partneri i SAD, koja podržava inicijativu, jeste da vidi lidere koji između sebe sarađuju, pričaju.

Abazović je, govoreći o švercu cigareta, kazao opet da je šverc "klinički mrtav" i da je to tačno i lako proverljivo. Na pitanje da prokomentariše pronalazak 50 tona cigareta u Srbiji, a koje su navodno došle iz Crne Gore, premijer je rekao da oni koji plate akcize i svoje obaveze prema državi mogu da rade taj posao bez restrikcija.

"Cigarete su prošle kroz Crnu Goru, a iz Uprave carina kaže se da taj tovar da su plaćene dažbine državi. To da li će biti šverca cigareta u manjem obimu, da li će ga neko skrivati u čašama, drugoj robi, transportovati ga preko naše granice preko raznih marifetluka, to sigurno Crna Gora, kao nijedna država na svetu nije rešila", rekao je Abazović.

Upitan zašto nisu procesuirani službenici Uprave policije Petar Lazović i Ljubo Milović, Abazović je kazao da je to pitanje za Specijalnog državnog tužioca.

"Nepotrebno nategnuti odnosi sa Srbijom"

Na pitanje kako je protekao razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Abazović je odgovorio da su imali lep i korektan razgovor, uglavnom o ekonomiji.

"Crna Gora će sa novom Vladom voditi pomiriteljsku politiku sa svim susedima. Spremni smo na saradnju i naša ruku ja pružena svima, naročito Srbiji, jer su sa njima bili odnosi nepotrebno nategnuti", rekao je Abazović.

O odlasku u Tiranu

Abazović je kazao da nije tačna informacija da je o državnom trošku i Vladinim avionom išao za Tiranu, gde je sinoć prisustvovao finalu Lige konferencija.

"To nije tačno, išao sam privatno. Bio sam gost. Vidio sam dosta dragih ljudi tamo. Bio je Dejan Savićević, košarkaška legenda Vlade Divac. Bio je to veliki događaj za region. Ja bih volio da jednom takav događaj dođe u Crnu Goru. Da bi se to desilo moramo da imamo bolju sportsku infrastrukturu", kazao je Abazović i istakao da deo javnosti od toga pokušava da napravi nešto.

Naglasio je da "mi moramo da se družimo".

"Finale Lige konferencija je Albaniji za tri dana donelo 40 miliona evra, mi takve primere treba da koristimo. Trudim se da budem na svim događajima gde mogu da dođem i bilo mi je drago što sam bio tamo".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa