Region

Ustavni sud BiH ukinuo deo odluka narodne skupštine Republike Srpske

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2022

-

23:06

Ustavni sud BiH ukinuo deo odluka narodne skupštine Republike Srpske
Ustavni sud BiH ukinuo deo odluka narodne skupštine Republike Srpske - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud BiH danas je utvrdio da pojedine odredbe akata Narodne skupštine Republike Srpske koje je osporilo 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nisu u skladu sa Ustavom BiH, zbog čega ih je ukinuo.

Odlučujući o zahtevu 15 članova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za rešavanje spora između BiH i Republike Srpske, Ustavni sud BiH utvrdio je da postoji spor u vezi s donošenjem osporenih odredbi Deklaracije i Zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju prenesenih nadležnosti sa BiH na Srpsku u oblasti pravosuđa, odbrane i bezbednosti, indirektnog oporezivanja i drugih pitanja, saopštila je ova pravosudna institucija, prenela je Srna.

Ustavni sud odlučivao je i o zahtevu predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića za ispitivanje regularnosti postupka, odnosno utvrđivanje postojanja ili nepostojanja ustavnog osnova za proglašenje Predloga zakona o izmenama i dopunama Izbornog zakona BiH od 22. aprila ove godine štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda.

Odlučujući o Čovićevom zahtevu, Ustavni sud utvrdio je da izjava Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH o destruktivnosti po vitalni interes bošnjačkog naroda u BiH u navedenom zakonskom predlogu ispunjava uslove proceduralne ispravnosti iz Ustava BiH, ali da nije povređen vitalni interes bošnjačkog naroda.

Komentari (0)

Evropa