Region

SAD uvele sankcije predsedniku Federacije BiH i ministru zdravlja RS: "Ugrozili stabilnost regiona i Dejtonski sporazum"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2022

-

16:55

SAD uvele sankcije predsedniku Federacije BiH i ministru zdravlja RS: "Ugrozili stabilnost regiona i Dejtonski sporazum"
SAD uvele sankcije predsedniku Federacije BiH i ministru zdravlja RS: "Ugrozili stabilnost regiona i Dejtonski sporazum" - Copyright Printscreen YouTube/ BN TV, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije predsedniku Federacije BiH Marinku Čavari i ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alenu Šeraniću, objavilo je američko Ministarstvo finansija na svom sajtu.

Na ažuriranoj listi Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC), koja je zadužena za primenu američkih ekonomskih i trgovinskih sankcija, navedeno je da su Čavara i Šeranić ugrozili stabilnost regiona narušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija.

 "Marinko Čavara i Alen Šeranić su nastojali da slede etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine. Današnja akcija pokazuje čvrstu posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine", rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijske obaveštajne službe Brajan E. Nelson.

"Blokiranje funkcionalnosti Federacije BiH"

Čavara, predsednik FBiH, je odgovoran za imenovanje sudija na Ustavnom sudu entiteta i od 2019. je "odbio da imenuje sudije sa liste kandidata koju je dalo Visoko sudsko i tužiteljsko veće kako bi se popunila prazna mesta", navodi se u odluci američkog Ministarstva.

"Odbijanjem da nastavi sa imenovanjima, Čavara je blokirao funkcionisanje Odbora za vitalni nacionalni interes Suda, tela koje je napravljeno amandmanima na Ustav FBiH 2002. Visokog predstavnika za BiH. Veće za zaštitu VNI razmatra ključna pitanja koja predlažu delegati u Domu naroda FBiH. Veće je ključno za ustavno funkcionisanje FBiH, a njegovo postojanje neophodno je radi demokratskog funkcionisanja FBiH. Svojim nedelovanjem, Čavara je ugrozio funkcionisanje Veća za zaštitu VNI radi promovisanje vlastitih interesa i političkih interesa svoje stranke", navodi se u saopštenju.

profimedia

Marinko Čavara

Dalje se navodi kako je Čavara stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučešće, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili delovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prete sprovođenju regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018, Ohridski okvirni sporazum iz 2001, Rezoluciju Veća sigurnosti UN 1244, Dejtonski sporazum, Zaključke Konferencije Veća za sprovođenje mira održane u Londonu u decembru 1995, uključujući odluke ili zaključke visokog predstavnika, Veća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora ili Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ili, kada je riječ o bivšoj Jugoslaviji, Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove.

"Napredovanje secesionističkih napora RS"

U sklopu aktivnosti SAD na suprotstavljanju destabilizujućih aktivnosti u BiH, Ministarstvo finansija nedavno je na listu uključilo Milorada Dodika, člana Predsedništva BiH, u skladu sa Izvršnom uredbom 14033.

"Dodik nastoji da unapredi secesiju Republike Srpske (RS) tako što kompromituje vlast državnih institucija BiH, uključujući Agenciju za lekove i medicinska sredstva na državnom nivou. Danas je OFAC na listu uključio Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, s ciljem daljeg fokusa na destabilizujuće delovanje", ističe se i dalje navodi:

"Šeranić je nastavio da promoviše secesionističke aktivnosti RS jer je vodio proces usvajanja Zakona o lekovima i medicinskim sredstvima RS koje je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje. Ovaj zakon, koji još nije stupio na snagu, predviđa uspostavu nove agencije samo u okviru RS što bi poremetilo ovlašćenja državne Agencije za lekove i medicinska sredstva".

Printscreen YouTube/ BN TV

Alen Šeranić

"Šeranić je javno priznao da ovaj zakon preslikava funkcije Agencije za lekove na državnom nivou, s time što se uspostavom agencije prema ovom zakonu prenose ovlešćenja sa agencije na državnom nivou na regulatorni autoritet za lekove i medicinska sredstva u okviru RS.  Zbog postojanja institucije na državnom nivou koja služi RS i FBiH, formiranje ove nove agencije na entitetskom nivou predstavlja opstrukciju ili pretnju sprovođenju Dajtonskog mirovnog sporazuma".

Posledice sankcija

Sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u SAD ili je u posedu ili pod kontrolom državljana SAD mora biti blokirana i prijavljena OFAC.

"Propisi OFAC generalno zabranjuju sve transakcije državljana SAD koji su u SAD (ili koji prolaze kroz SAD) a koja uključuje imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su stavljeni na listu ili na drugi način blokirani. Državljani SAD mogu se suočiti sa prekršajima ili krivičnim kaznama za kršenje Izvršne uredbe 14033.", dodaje se u saopštenju.

Komentari (1)

Evropa