Region

Šolc: Evropska unija je obećala Severnoj Makedoniji početak pregovora o članstvu

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

11/06/2022

-

13:23

Šolc: Evropska unija je obećala Severnoj Makedoniji početak pregovora o članstvu
Šolc: Evropska unija je obećala Severnoj Makedoniji početak pregovora o članstvu - Copyright Tanjug/AP/Boris Grdanoski

veličina teksta

Aa Aa

EU je obećala, posebno Severnoj Makedoniji, da će početi pregovore o članstvu u Uniji bez odlaganja, naveo je danas nemački kancelar Olaf Šolc koji boravi u poseti Skoplju.

"Ja sam to rekao i premijeru Dimitru Kovačevskom danas u Skoplju", napisao je Šolc na Tviteru.

On je takođe dodao da je Nemačka ozbiljna u vezi s evrointegracijama Zapadnog Balkana.

"EU bi trebalo da počne pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, da konačno ispuni svoje obećanje i integriše Zapadni Balkan u evropski blok", kazao je Šolc.

Nemački kancelar takođe je pohvalio Severnu Makedoniju što je podržala sankcije Kremlju.

"Veoma je važno da se unese nova dinamika u ovaj proces. Zagovaraću da dođe do sledećih koraka", kazao je Šolc.

Kovačevski je naglasio "brojne teške reforme" koje je Severna Makedonija preduzela sa ciljem da se priključi bloku od 27 zemalja, među kojima je i promena imena zemlje zbog primedbi Grčke. Bugarska blokira pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji od novembra 2020. godine zbog sporova vezanih za jezik i istoriju.

Šolc nastavlja balkansku turneju današnjom posetom Sofiji, gde će održati razgovore sa bugarskim premijerom Kirilom Petkovim.

Šolc u Bugarskoj: EU da izbegne da uništi nade ZB za članstvo u EU

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Sofiji da "snažno podržava" sporazum Bugarske i Severne Makedonije o početku pregovora Skoplja o članstvu u EU, čime je, kako je ocenio Rojters, podstakao Bugarsku da ukine veto na početak pregovora Severne Makedonije.

Tokom posete Sofiji, Šolc je rekao da bi evropski blok trebalo da izbegne da uništi nade Zapadnog Balkana za članstvo u EU.

"Snažno podržavam sporazum o početku pregovora. Vidim šanse za napredak. Bićemo u bliskoj konkaktu narednih dana", rekao je Šolc na konferenciji za novinare koju je održao sa bugarskim premijerom Kirilom Petkovim, preneo je Rojters

Petkov je ponovio stav Bugarske da Severna Makedonija mora da ispuni tri uslova u vezi sa istorijsko-kulturnim sporovima između dve zemlje, pozivajući Brisel da garantuje da će oni biti ispunjeni. Bugarska blokira pristupanje Severne Makedonije EU od novembra 2020. godine zbog sporova vezanih za jezik i istoriju.

 

Komentari (0)

Evropa