Region

Dodik: Na sastanku sa Čavušogluom rehabilitovana ideja trilaterale

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2022

-

23:30

Dodik: Na sastanku sa Čavušogluom rehabilitovana ideja trilaterale
Milorad Dodik - Copyright EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je večeras posle sastanka sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom u Istanbulu da je tokom susreta rehabilitovana ideja susreta predsednika Srbije, Hrvatske i predstavnika BiH sa turskim predsednikom.

"Ponovo smo rehabilitovali jednu staru temu, a to je da se putem trilateralnog sastanka na kojem bi s jedne strane bili (Redžep Tajip) Erdogan kao predsednik Turske, Zoran Milanović, kao predsednik Hrvatske i Aleksandar Vučić, kao predsednik Srbije, te trojica predstavnika srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda iz BiH nađe dodatna energija i volja da napravimo određen dogovor koji bi dodatno stabilizovao situaciju u samoj BiH", poručio je Dodik za RTRS.

On je naglasio da je na sastanku bilo reči i o infrastrukturnim projektima, a prva tema bila je, kako je naveo, auto-put Sarajevo-Beograd.

Dodik je ocenio da će biti mnogo problema u snabdevanju hranom i energijom i dodao da u BiH treba razgovarati o tome kako da se naprave određene robne zalihe, prvenstveno nafte i nekih osnovnih sirovina i prehrambenih proizvoda. Nezaobilazna tema, kako je naveo, bila je procena i ocena političke situacije u Ukrajini.

"Moram da kažem da sa Turskom delimo značajne stavove i vrednosti. Cenimo da nema potrebe da se bude na bilo čijoj strani, da treba biti na strani mira, da treba gledati poziciju svoje zemlje", naglasio je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH poručio je da je ranije razgovarao sa Erdoganom da kada dođe u BiH, osim Sarajeva, poseti i Banjaluku.

"Ovo je bila prilika da to rehabilitujemo. Erdogan je veliki državnik velike stabilne zemlje koja poprima sve značajniju ulogu i mislim da je veoma važno da sa njim imamo uspešan dijalog po svim pitanjima", ocenio je Dodik.

Čavušoglu je na Tviteru posle sastanka sa srpskim članom Predsedništva BiH poručio da je tokom susreta bilo reči o dešavanjima u regionu, a posebno u BiH.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa