Region

Crnogorska Vlada: Ne pregovaramo sa SPC, već sa njene četiri eparhije

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2022

-

13:16

Crnogorska Vlada: Ne pregovaramo sa SPC, već sa njene četiri eparhije
Crnogorska Vlada: Ne pregovaramo sa SPC, već sa njene četiri eparhije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorska vlada je na današnjoj sednici najavila da će formirati petočlanu Komisiju koja će što pre pregovarati ne sa SPC, nego sa četiri njene eparhije registrovane u Crnoj Gori. 

Vlada je prilikom rasprave o informaciji o nastavku pregovora o statusu i ugovornim odnosima između verskih zajednica i države Crne Gore, sa akcentom na Srpsku pravoslavnu crkvu, saopštila da će pregovarati i sa ostalim zainteresovanim verskim zajednicama, među kojima je i Crnogorska pravoslavna crkva, prenosi portal CDM.

Tokom rasprave o ovoj informaciji, ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić naveo je da, iako se pregovara od 2012. godine, vlada nema uređenu platformu, ni izveštaje i naglasio da ovi pregovori moraju da budu "krajnje formalni".

Krivokapić je rekao da crnogorsko Ministrstvo pravde formalno ne pregovara sa SPC nego sa četiri eparhije SPC registrovane u Crnoj Gori, ali i ostalim verskim zajednicama, i sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, navodi CDM.

Crnogorski premijer Dritan Abazović istakao je da ugovor treba da se sklopi sa SPC koju u Crnoj Gori predstavljaju četiri eparhije.

"To ćemo uraditi i sa CPC. Kulturna dobra štiti zakon i ništa što nije predviđeno u zakonu neće biti ni u ugovoru. Građani mogu biti spokojni, kao što su pre mogli da budu spokojni nego ih mi pomamljujemo da će njihovi manastiri i crkve da završe negde drugo. Neće, to su naša kulturna dobra”, poručio je crnogorski premijer.

On je pozvao da se tim za pregovore sa verskim zajednicama što pre formira, i da se pregovori završe uspešno, navodi CDM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa