Region

Šoljice i drugi predmeti leteli u parlamentu Severne Makedonije, burne reakcije posle incidenta na sednici odbora

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2022

-

15:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Atmosfera u Parlamentu Severne Makedonije prilično je napeta, o čemu svedoči incident na jučerašnjoj sednici. Na kraju zasedanja Odbora za evropske poslove, predsednik tog odbora Arber Ardemi gađao je opozicione poslanike VMRO šoljicama za kafu i drugim predmetima koji su mu u trenutku došli pod ruku.

Poslaniici opozicione partije su satima pokušavali da opstruiraju završetak ove sednice, i na kraju fizički pokušali to da spreče. Kada je Ademi pokušao da zatvori dvočasnu raspravu o dnevnom predu, opozicioni poslanici su prišli govornici. Jedan od njih, Antonio Milošoski, savija i vuče mikrofon na govornici ispred predsednika komisije Ademija.

Ademi je u tom trenutku udario Milošoškog po ruci, oteo mu mikrofon, zatim počinje da lupa po pultu i viče na poslanike ispred stola.

Na sednici se debatovalo o zakonskim izmenama koje bi sudijama koje će se uskoro penzionisati dale šansu da produže radni vek do izbora novih. Prethodno je VMRO-DPMNE podneo brojne amandmane sa namerom da blokira zakon. 

Posle ovog incidenta, predsednik parlamenta Talat Džaferi zakazao je hitan sastanak sa svim predstavnicima parlamentarnih stranaka, međutim, predstavinici VMRO-DPMNE i Saveza za Albance nisu bili prisutni. 

Nakon tog sastanka saopšteno je da "građani sami mogu da procene ko je izazvao incident kada pogledaju snimke", uz poruku: "Ni u zemljama EU nije dozvoljeno nasilje nad predsedavajućim".

Na to je reagovao vladajući Savez socijaldemokrata, optužujući Antonija Milošovskog da je odgovoran za ono što se desilo u Parlamentu. "Svako ko je preklšio zakon odgovaraće", poručili su.

Stranački kolega Arbera Ademija, inače i državni sekretar u Ministarstvu za kulturu Valmir Aziri je u prilično oštrom tonu na Fejsbuku napisao da je "Miloševski zaslužio mnogo više od onoga što je dobio".

"Nova generacija Albanaca će lomiti i ruke i noge svima onima koji će pokušati da ponize Albance", kazao je.

Predstavnici VMRO svaljuju odgovornost na vladajuću koaliciju i na predsednika Odbora za evropske poslove.

"Ponižavanje, nasilje i uvrede u Parlamentu, Makedonije je umesto Evrope postala divlji zapad sa kaubojima na vlsati", napisao je poslanik Mile Lefkov.

Komentari (0)

Evropa