Region

Krivokapić: Rusija označena kao direktna pretnja miru

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

23:30

Krivokapić: Rusija označena kao direktna pretnja miru
Krivokapić: Rusija označena kao direktna pretnja miru - Copyright AP Photo/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je označena kao direktna pretnja miru, stabilnosti i demokratiji evroatlantskog prostora, kazao je crnogorski ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić i dodao da je Crna Gora to osetila još 2016. godine.

Krivokapić je nakon NATO Samita u Madridu, rekao da je na ovom skupu posle više od deceniju usvojio novi strateški koncept, ali istovremeno doneo odluku o otvaranju vrata za Švedsku i Finsku i njihovo punopravno članstvo u Alijansi.

"Napravljen je veliki iskorak prema demokratijama koje daju primer ostalima u svojoj uspešnosti, otvorenosti, orijentaciji slobodnog društva i ukupnoj pomoći međunarodnoj zajednici u razvoju demokratije", dodao je.

Krivokapić je rekao da Crna Gora ravnopravno participira sa onima gde prirodno pripada, na Zapadu i deli vrednosti koje su okupile NATO savez.

"U strateškom konceptu Rusija je označena kao direktna pretnja miru, stabilnosti i demokratiji evroatlantskog prostora", naveo je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je osetila to 2016. godine, a sada i drugi znaju kako te pretnje izgledaju u, kao je naveo, zločinu koji se dešava u Ukrajini.

"Snažno smo podržali borbu ukrajinskog naroda ali i dali podršku drugima narodima koji su pod pretnjom i Gruzije i Moldavije i nama najvažnije Bosne i Hercegovine (BiH)".

On je rekao da je BiH dobila podršku više sastankom ministara odbrane i da je time region dobio dodatni stepen zaštite koji nije imao pre Samita.

Krivokapić je naveo da Crna Gora pokazuje doslednost, istrajnost i otpornost na sve pritiske koje prema njoj idu.

"Uveren sam da će snaga ovog Samita dati dodatni kapacitet koji je naša vlada prihvatila danas. Vlada je među prvima prihvatila protokol o pristupanju Finske i Švedske koji će iduće sedmice potpisati naš ambasador u Briselu, i koji će, nadam se ubrzo, biti ratifikovan u Skupštini", kazao je Krivokapić, saopšteno je iz MVP-a, preneli su podgorički mediji.

Komentari (0)

Evropa