Region

Ustavni sud BiH privremeno stopirao dva zakona Republike Srpske, Dodik: Neustavna odluka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2022

-

20:53

Ustavni sud BiH privremeno stopirao dva zakona Republike Srpske, Dodik: Neustavna odluka
Republika Srpska - Copyright AP/Radivoje Pavicic

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud Bosne i Hercegovine privremeno je stavio van snage Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi.

"Određeno je da odluka stupa na snagu odmah i da proizvodi pravno delovanje do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH o podnesenim zahtevima", saopšteno je iz Ustavnog suda.

U saopštenju Ustavnog suda se dodaje da odluka o privremenoj meri ni u kom slučaju ne prejudicira konačnu odluku Ustavnog suda BiH u ovom predmetu.

Kako prenosi RTRS, ove zakone Ustavni sud BiH razmatrao je na zahtev Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana i aktuelnog predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kojim se između ostalog predviđa i osnivanje Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u oktobru prošle godine, ali je on na snagu stupio tek krajem juna ove godine. Reč je o prvom potezu iz seta zakona kojima član Predsedništva BiH Milorad Dodik planira da izuzme neke državne nadležnosti i prenese ih na entitet RS.

Visoki predstavnik podržava, Vlada RS negoduje

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) pozdravila je odluku Ustavnog suda BiH.

"OHR pozdravlja usvajanje privremene mere Ustavnog suda BiH kojom se stavlja van snage Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kao i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o republičkoj upravi do donošenja konačne odluke Suda u ovom predmetu," stoji u saopštenju, preneli su sarajevski mediji.

Iz OHR tvrde da su se ovom merom Ustavnog suda "sprečavaju ozbiljne, dalekosežne i potencijalno nepopravljive štete koje bi ugrozile sistem zdravstvene zaštite građana".

S druge strane, Vlada Republike Srpske "sa žaljenjem konstatuje da je ova odluka, više nego očigledno, doneta pod snažnim uticajem međunarodnih centara moći, koji, evidentno, diktiraju mišljenje većine u Ustavnom sudu".

Iz Vlade navode da je "ekspresnim udovoljavanjem zahteva bošnjačkog člana Predsedništva BiH, ali i otvorenim nagoveštajima o tome kakva će biti odluka suda - a pre nego što je ona i bila donesena, Ustavni sud, pre svega, pokazao zabrinjavajući stepen nesamostalnosti i neskrivene pristrasnosti u odlučivanju".

Vlada u saopštenju ukazuje i da je ovo samo jedna u nizu odluka kojim se Ustavni sud BiH stavio u poziciju sprovođenja političkih odluka usmerenih protiv interesa stanovnika Republike Srpske, prenela je RTRS.

Dodikova izjava i Šmitovo upozorenje

"Odluka Ustavnog suda BiH neustavna, zdravstvo i promet lekova je u nadležnosti entiteta", rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, te je dodao da je odluka Ustavnog suda BiH da privremeno stavi van snage Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi neustavna.

"Nema nikakvog ustavnog osnova za to jer je nadležnost prometa lekova na entitetima", rekao je Dodik.

Zakon o osnivanju Agencije za lekove RS stupio na snagu 28. juna, i to je bio prvi konkretan korak vlasti ovog entiteta u procesu vraćanja nadležnosti sa državnog nivoa, o čemu je Narodna skupština RS zaključke donela početkom decembra prošle godine.

Pre usvajanja zakona, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit upozorio je Banjaluku da taj potez predstavlja, kako je naveo, "ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcioniranja Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH".

Zvanična Banjaluka ne priznaje Šmita zbog manjkavosti u proceduri njegovog postavljanja.

Komentari (0)

Evropa