Region

Albanski parlament doneo rezoluciju o Srebrenici

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

07/07/2022

-

20:55

Albanski parlament doneo rezoluciju o Srebrenici
Albanski parlament doneo rezoluciju o Srebrenici - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Skupština Albanije usvojila je Rezoluciju u kojoj se osuđuje genocid u Srebrenici, a za nju je glasalo svih 113 poslanika prisutnih u sali.


Naziv rezolucije glasi "U spomen žrtvama genocida u Bosni", prenosi Albanijan post.

Nacrt rezolucije podneli su vladajući Socijalisti, a rezolucija jasno izražava stav Albanije u vezi kažnjavanja ratnih zločina kao i sankcionisanja država koje ih negiraju, izjavio je šef poslaničke grupe Socijalista Tauljant Bala.

Putem video linka albanskim poslanicima se obratio član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji je zahvalio na Rezoluciji.

Inicijatori rezolucije pozvali su se na tri rezolucije koje je Evropski parlament usvojio 2005, 2009. i 2015. godine.

Osim zabrane negiranja genocida u Srebrenici, rezolucija albanskog parlamenta predviđa i osudu političke retorike koja podstiče međunacionalnu mržnju negiranjem genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

"Smatramo da ove zločine treba kazniti, jer žrtve zaslužuju pravdu. Smatramo da ovi zločini moraju biti kažnjeni, dok se nekažnjavanjem rizikuje njihovo ponavljanje u budućnosti", izjavila je ministarka spoljnih poslova Albanije Oljta Džačka predstavljajući nacrt rezolucije pred poslanicima.

Nikada neće doći do pomirenja u regionu, ukoliko se zločini ne osude, dodala je ona.

Inicijativa je usledila nakon što je u maju odbijena rezolucija koju je podneo Salji Beriša iz Demokratske stranke. Tada je argument vladajuće većine bio da ne može da se glasa o predlogu osobe koju su SAD proglasile personom non grata.

Komentari (0)

Evropa