Region

Janšina vlada posle aprilskih izbora isplatila naknadu od oko 230.000 evra ministrima za neiskorišćene odmore

Komentari

Autor: Fonet

15/07/2022

-

23:02

Janšina vlada posle aprilskih izbora isplatila naknadu od oko 230.000 evra ministrima za neiskorišćene odmore
Janez Janša - Copyright Tanjug/AP/Darko Bandić

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Janeza Janše je posle aprilskih izbora isplatila naknadu od oko 230.000 evra zbog neiskorišćenih godišnjih odmora za 50 ministara i drugih visokih funkcionera, poput državnih sekretara, šefova kabineta i savetnika, objavila je RTV Slovenije pozivajući se na pisanje "Mladine".

Funkcionerima je, kako se navodi, rešenja o obeštećenju izdala Vladina komisija za upravne poslove, na čijem je čelu Zvonko Černač.

Ministar privrede Zdravko Počivalšek je dobio najveću naknadu za neiskorišćen godišnji odmor, u iznosu od 14.784 evra za 55 dana tokom 2021. i 2022. godine.

Druga najviša suma odštete isplaćena je ministarki prosvete Simoni Kustec, koja je za 54 dana neiskorišćenog odmora dobila 13.437 evra bruto. Ministru finansija Andreju Šircelju pripalo je 12.629 evra za 30 dana odmora koji nije koristio, ministru životne sredine Andreju Vizjaku 12.311 evra za 46 dana, a ministru unutrašnjih poslova Alešu Hojsu 10.100 evra za 38 dana.

"Među onima koji nisu iskoristili nadoknadu bio je i ministar zdravlja Janez Poklukar, koji je za vreme Janšine vlade, koja se poklopila sa izbijanjem epidemije kovida 19, verovatno obavljao jednu od najzahtevnijih funkcija u zemlji", navodi RTV Slovenije.

U izuzetnim slučajevima, zakon dozvoljava isplatu naknade za nekorišćenje odsustva, ali samo kada zaposleni nisu mogli da iskoriste odsustvo iz objektivnih razloga. Isplata kompenzacija nije stalna praksa.

U slučaju ranijih ostavki premijera ili prevremenog prestanka njihovog mandata, državnim službenicima nije isplaćena naknada.

"Mladina" je navodne sporne odluke prosledila Revizorskom sudu koji je odogvorio da svaki slučaj "nekorišćenja godišenje odmora mora da se procenjuje pojedinačno" i da zato moraju u svakom konkretnom slučaju da utvđuju "da li su se stekli relevanti uslovi zbog kojih zaposleni objektivno nije mogao da koristi godišnji odmor"

Komentari (1)

Драган

15.07.2022 23:21

Јел се Јанша упознао како изглед рубља, ако ако, требаће му све више....

Evropa