Region

Počela proizvodnja hrvatskih evrokovanica, kovnica će raditi u tri smene non-stop

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2022

-

16:03

Počela proizvodnja hrvatskih evrokovanica, kovnica će raditi u tri smene non-stop
Počela proizvodnja hrvatskih evrokovanica, kovnica će raditi u tri smene non-stop - Copyright EPA-EFE/CROATIAN NATIONAL BANK HANDOUT

veličina teksta

Aa Aa

U mestu Sveta Nedelja je svečano obeležen početak proizvodnje hrvatskih evrokovanica u prisustvu premijera i guvernera Hrvatske narodne banke, Andreja Plenković i Borisa Vujčića. Plenković je tim povodom rekao da su upravo i lično imali uvid u to kako se u hrvatskoj kovnici novca kuju kovanice evra.

Podsetio je da će 1. januara naredne godine Hrvatska postati deo evropodručja, što, kako je rekao, podrazumeva i izradu kovanica ovde, kao i nabavljanje novčanica.

EPA-EFE/CROATIAN NATIONAL BANK HANDOUT

 

"Smatramo da smo proces provodili vrlo sistemski. To je strateški cilj, koji ostvarujemo, koji će ostati. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos", rekao je Plenković i dodao da će se tokom jeseni finalizovati aktivnosti oko ulaska Hrvatske u Šengen.

"U ovim okolnostima, dobro je da smo deo evrozone. Bićemo zaštićeniji u svim izazovima koji su pred nama", uveren je Plenković.

Guverner Vujačić je rekao da kovnici novca radi 70-ak radnika.

"Ovde se kuju ogromne količine kovanog novca. Za to treba dobra organizacija ...Siguran sam da će sve biti obavljeno kako treba", rekao je guverner i dodao da će kovnica raditi u tri smene non-stop da bi iskovalo 420 milipna komada hrvatskih evrokovanica do kraja godine, odnosno 3700 tona.

Rekao je da je to veliki napor koji podrazumeva i povlačenje kune iz opticaja i dodao da će biti povučeno 500 miliona komada novčanica kune.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa