Region

Dogovor Đukanovića i Abazovića: Pravni eksperti će još jednom proveriti Temeljni ugovor

Komentari

Autor: RTCG, Euronews Srbija

19/07/2022

-

19:29

Dogovor Đukanovića i Abazovića: Pravni eksperti će još jednom proveriti Temeljni ugovor
Dogovor Đukanovića i Abazovića: Pravni eksperti će još jednom proveriti Temeljni ugovor - Copyright Prinstscreen YouTube/Predsjednik Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Temeljni ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve će pre nastavka dalje procedure još jednom proveriti pravni eksperti, dogovoreno je danas na konsultacijama predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i premijera Dritana Abazovića.

Oni su se danas sastali radi konsultacija o prevazilaženju problema u funkcionisanju izvršne vlasti izazvanih usvajanjem Ugovora o pitanjima od zajedničkog interesa Vlade Crne Gore i SPC, navodi se u zajedničkom saopštenju nakon sastanka koje prenosi RTCG.

"Zajednički je ocenjeno da je u interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti da se sačuva politička stabilnost i unapredi funkcionalnost institucija sistema, kako bi država kandidat za članstvo u EU, u najkraćem mogućem roku, ispunila prioritetne obaveze iz evropske agende", piše u zajedničkom saopštenju Kabineta predsjednika i kabineta predsednika Vlade.

U tom kontekstu, kako se navodi, korisnom je ocenjena ideja da se pre nastavka dalje procedure vezane za Ugovor stručnoj i naučnoj javnosti Crne Gore, odnosno predstavnicima Univerziteta i civilnog društva sa kompetencijama za pravna pitanja, još jednom predstavi tekst Ugovora i obezbedi dodatna provera usaglašenosti aktuelne verzije Ugovora sa ustavno – pravnim sistemom Crne Gore i time otklone sve nedoumice koje su aktuelizovane ovom temom.

Poručeno je da je, u međuvremenu, politički fokus potrebno usmeriti na dijalog svih parlamentarnih partija o obezbeđivanju potrebnog konsenzusa za izbor članova Sudskog saveta, sudija Ustavnog suda i pokretanje procedura za izbor VDT-a.

"Zajednička je ocena da bi se time pokazao odgovoran odnos države prema podsticaju institucija EU da se efikasnim ispunjavanjem preostalih privremenih mjerila za oblast vladavine prava stvore uslovi za ubrzanje ukupnog pregovaračkog procesa. To bi bio i najbolji prilog stabilnosti i ukupnom prosperitetu crnogorske države i društva", ocenjeno je na sastanku.

Đukanović i Abazović su se saglasili da bez obzira na političke ili druge razlike koje postoje u društvu, rešenje uvek treba tražiti u dijalogu unutar institucija sistema.

"Takođe, Đukanović i Abazović su osudili bilo kakav oblik, govora mržnje ili nasilja, naglašavajući da je međunacionalni i međuverski sklad najveći društveni kapital Crne Gore i nešto po čemu je naša država prepoznata širom regiona i Evrope", dodaje se u saopštenju.

Premijer i predsednik Crne Gore Dritan Abazović i Milo Đukanović razgovarali su danas u zgradi Predsedništva. Glavna tema susreta bila je odluka Vlade Crne Gore da usvoji Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, uz političke posledice koje to donosi. 

Abazovićeva Vlada je 8. jula na sjednici usvojila Temeljni ugovor o uređenju odnosa sa SPC, što je dovelo do povlačenja podrške SDP i DPS. Usvajanju Temeljnog ugovora su prethodile negativne reakcije i kritike predloženog teksta ovih partija, te jednog dela nevladinih organizacija, ali i stručne javnosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa