Region

Istražuje se rad privatne klinike u Skoplju zbog navoda o "eksperimentima nad kovid pacijentima"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Telma

20/07/2022

-

23:34

Istražuje se rad privatne klinike u Skoplju zbog navoda o "eksperimentima nad kovid pacijentima"
Tanjug/AP/Laurent Gillieron - Copyright Tanjug/AP/Laurent Gillieron

veličina teksta

Aa Aa

Zdravstvene vlasti u Severnoj Makedoniji vrše inspekciju privatne klinike "Žan Mitrev" u Skoplju zbog toga što se sumnja da su na obolelima od koronavirusa vršeni eksperimenti. Konkretno, sumnja se da je nekoliko pacijenata preminulo nakon višestrukih bakterijskih infekcija tokom hemofiltracije.

Ministar zdravlja Bekim Sali rekao je da je potrebno vreme da se sve neophodne inspekcije izvrše, a navodi o tome da su se u ovoj klinici vršili neprijavljeni eksperimenti nad kovid pacijentima prvi put su se pojavili u dokumentarnom filmu Istraživačke reporterske laboratorije (IRL).

"Odlučan sam da će ovaj slučaj biti rešen. Mnogi od nas su imali negativno iskustvo sa kovidom i mora da postoji sistem koji štiti građane. Niko nije iznad zakona i ovo neće biti zaboravljen slučaj, mi ćemo ga nastaviti. do kraja", rekao je Sali, dodajući da svi navodi izneti u dokumentarnom filmu morati da budu detaljno istraženi i dokazani.

Sali je, takođe, dodao da je "eksperiment" teška reč, kao i da će, ukoliko se dokaže da je neko zaista radio takve stvari u bolnici, "morati da se snosi odgovornost".

Kada je u pitanju metoda hemofiltracije, Sali je istakao da se koristila pri lečenju pacijenata koji su bili na intenzivnoj nezi, i u veoma kritičkom stanju.

"Da li je metoda primenjena u skladu sa strogim kriterijumima i indikacijama treba da se proceni stručnim nadzorom od strane stručnjaka iz datih oblasti", kaže ministar.

On je naglasio, ipak, da nijedna država niti zdravstveni sistem za vreme pandemije nisu mogli da striktno tvrde kako se lekovi koriste na osnovu nekih dokaza, jer je cela situacija bila nova. 

"Sve je rađeno na osnovu iskustava i preporuka institucija drugih zemalja koje su imale iskustva sa određenim tipom pacijenta", istakao je.

Sam ovaj metod nije nov, dodao je, ali je neophodno detaljno ispitati u kojim sve slučajevima je korišćen na ovoj klinici, kao i da li je tako ugrožen život pacijenata.

Komentari (0)

Evropa