Region

Odložen prvi sastanak radnog tima za Temeljni ugovor sa SPC

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2022

-

14:41

Odložen prvi sastanak radnog tima za Temeljni ugovor sa SPC
Odložen prvi sastanak radnog tima za Temeljni ugovor sa SPC - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvi sastanak radnog tima koji je treba da se bavi Temeljnim ugovorom koji je ranije usaglašan sa SPC i usvojen na vladi, odložen je zbog odustajanja od učešća jednog člana, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Ranije danas izvršna direktorka Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević odbila je poziv na učešće u radu stručnog tima, koji bi ispitao usklađenost odredbi Temeljnog ugovora sa pravnim poretkom Crne Gore.

"Zbog odustajanja jednog od predloženih kandidata u radu stručnog tima, predsednik Crne Gore Milo Ðukanović i predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović saglasili su se da se odloži preliminarni sastanak radnog tima koji bi se bavio Temeljnim ugovorom", navode iz kabineta premijera.

Članovi komisije su Velibor Marković, Andrej Bracanović, Bojan Božović, dekan Pravnog fakulteta Aneta Spaić i članica Upravnog odbora Udruženja pravnika Ana Stanković Mugoša.

Ideja o formiranju Komisije potekla je nakon nedavnog razgovora premijera Dritana Abazovića i predsednika države Mila Ðukanovića.

Gorjanac Prelević je odbila da bude deo tima zbog pravnika Velibora Markovića, a isto je najavila i dekan Pravnog fakultet Aneta Spaić.

Kako prenose podgoričke Vijesti, i dekan Pravnog fakulteta Aneta Spaić poručila je da je spremna da ostane u ekspertskom timu ako u njemu ne bude advokat Velibor Marković.

"Ukoliko je premijer (Dritan) Abazović spreman da povuče predlog kojim se ponižavaju i omalovažavaju žene i LGBT zajednica u Crnoj Gori, i ja iskazujem spremnost da ostanem deo tima. U protivnom, neću seđeti za istim stolom sa osvedočenim promoterom homofobije, mizoginije i seksizma", rekla je Spaić Vijestima.

Ona je kazala da, imajući u vidu činjenicu da je u ekspertsku komisiju za analizu temeljnog ugovora pozvana u svojstvu dekana Pravnog fakulteta, prihvatila je da bude deo tima koji bi doprineo javnom interesu.

"U kontekstu kulture dijaloga i tolerancije i zaštite osnovnih ljudskih prava za koju se zalaže institucija koju predstavljam u ovoj komisiji, pozivam premijera Vlade Crne Gore da povuče predlog za članstvo Markovića, vodeći računa o elementarnom poštovanju prava žena i LGBT osoba u Crnoj Gori", kazala je Spaić.

Komentari (0)

Evropa