Region

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan: Izborom Porfirija okrenuta nova stranica u odnosima dve crkve

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2022

-

12:11

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan: Izborom Porfirija okrenuta nova stranica u odnosima dve crkve
Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan: Izborom Porfirija okrenuta nova stranica u odnosima dve crkve - Copyright Prinstscreen YouTube/ Hrvatska radiotelevizija

veličina teksta

Aa Aa

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan izjavio je da je put do autokefalnosti Ohridske arhiepiskopije nije bio lak, ali da je izborom novog poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha Porfirija, otvorena nova stranica u odnosima dve crkve, zbog čega su, kako je rekao, neizmerno zahvalni i kao narod i kao crkva.

"U tome su učestvovala i naša braća arhijereji iz Sinoda i Sabora SPC. Nepriznavanje autokefalnosti naše crkve bila je otvorena rana koja je sada zaceljena", rekao je arhiepiskop Stefan u intervjuu današnjoj "Politici".

On je istakao da je patrijarh Porfirije bio prvi srpski patrijarh koji posetio Severnu Makedoniju posle 60 godina, još od posete patrijarha Germana 1962. godine.

"Zajedništvo je nasušna karakteristika Svete crkve. Zato nas je mnogo obradovala inicijativa njegove svetosti patrijarha Porfirija da dođe i da zajedno posetimo veličanstveni Ohrid. Sigurni smo da je njegova poseta bila plodonosna za patrijarha i njegovu pratnju kao što je bila velika i iskrena naša radost i radost vernog naroda Ohrida i Struge, koji je u ogromnom broju dočekao patrijarha", rekao je arhiepiskop.

On je uveren da će priznanje Ohridske arhiepiskopije biti od koristi i svim sestrinskim crkvama, jer, kako je rekao, makedonsko pravoslavlje i Makedonija uopšte imaju šta da pokažu pravoslavnom svetu, a sada im se otvara mogućnost saradnje sa ostalim pomesnim crkvama, što će doneti velike plodove.

"Sad će svi moći da vidi naše duhovno bogatstvo"

"Zbog stigme odvojenosti brojni bogotražitelji iz celog sveta bili su obeshrabreni da posećuju Makedoniju. Sada će se to promeniti i narednih godina će dobiti mogućnost da vide naše duhovno bogatstvo, naše drevne crkve i manastire, freske i ikone, da vide lepotu našeg pomesnog pravoslavlja", kaže poglavar Ohridske arhiepiskopije.

On ističe da su svesni osetljivosti pitanja imena njihove crkve kod tzv. grčkog bloka crkava. "Stoga", kaže, "nećemo tražiti od njih da nas zovu imenom koji oni ne vole".

"Budući da smo naslednici slavne Ohridske arhiepiskopije, oslovljavanje tim imenom s njihove strane nama ne predstavlja problem. Međutim, uveren sam da će i braća arhijereji i uopšte veran narod helefonog pravoslavnog sveta shvatiti da se mi sami ne možemo nazivati nikako drugačije Makedonci, tj da je naša crkva za nas koliko makedonska toliko i ohridska", poručuje arhiepiskop Stefan.

Tu će, kaže, biti stvari koje će morati da se rešavaju, ali smatra da će, ako obe strane pokažu da deluju u ljubavi Hristovoj, lako doći do dogovora između grčkih i makedonske crkve.

On je iskoristio priliku da zahvali da za svu pomoć i podršku srpske države makedonskoj državi za pruženu ruku u vremenima prepunim iskušenja.

"Bratskom srpskom narodu, svim vernim čedima sestrinske SPC želim blagodat božju, mir i ljubav", poručio je arhiepiskop Stefan.

Komentari (0)

Evropa