Region

Održana komemoracija na Cetinju, javnost počela da postavlja pitanja: Da li je policija predugo čekala?

Komentari

Autor: RTCG.me, Pobjeda, Vijesti

14/08/2022

-

09:15

Održana komemoracija na Cetinju, javnost počela da postavlja pitanja: Da li je policija predugo čekala?
Održana komemoracija na Cetinju, javnost počela da postavlja pitanja: Da li je policija predugo čekala? - Copyright Screenshot/RTCG

veličina teksta

Aa Aa

Komemorativna sednica u Vladinom domu na Cetinju počela je danas minutom ćutanja za žrtve nezapamćene tragedije koja se dogodila u ovom gradu u petak popodne kada je muškarac nasumično pucao i usmrtio 10 osoba, među kojima i dvoje dece. Jedanaesta žrtva je sam napadač, u kojeg je pucano tokom okršaja sa policijom, ali još uvek nije poznato da li ga je usmrtila policija ili građanin koji je takođe pucao.

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković poručio je da je tragedija nezapamćenih razmera pogodila Cetinje i Crnu Goru i sve ostavila u šoku.

"Od prekjuče je naš grad okovan tugom i šokom, gde su nevine žrtve stradale bez bilo kakve krivice u jednom bezumnom napadu. Ovakav dan se ne pamti", kazao je Đurašković, prenosi portal RTCG.

Tanjug/AP/Risto Božović

 

Dodao je da ne postoji reč utehe za porodice.

"Pamtićemo sa posebnim poštovanjem našu Natašu i njene anđele Mašana i Marka našu Danicu, Dimitrija, Rajka, Aleksandra i Milu, Mitra, Gorana. Njihovi brutalno prekinuti životi ostaju deo naših sećanja, ali i opomena svima da učinimo sve da se ovakav tragičan događaj više nikada ne ponovi", naveo je Đurašković.

Potpredsednik Skupštine Prestonice Mirko Stanić istakao je da je grad obavijen tugom kao nikada do sad.

"Cetinje je kao nikada do sad ujedinjeno u boli sa iskrenim osećanjem tuge koja nas sve pogađa", rekao je on i poručio članovima porodica da ne postoje reči utehe za njih.

"Cetinje u svom tugovanju nije samo, tuguje cela Crna Gora", rekao je on dodajući da podrška iz drugih gradova mnogo znači.

Stanić je naveo i da je Crnu Goru, kao i mnogo puta do sad, nažalost ujedinila tuga.

Komemoraciji prisustvuju članovi porodica tragično stradalih, predstavnici lokalnih vlasti, Vlade, predsednik države Milo Đukanović i premijer Dritan Abazović.

U Crnoj Gori je zbog ove tragedije proglašena trodnevna žalost, te će zastave do utorka biti spuštene na pola koplja. Zastave su spuštene i na svim ambasadama Crne Gore u svetu.

Međutim, nakon što je policija objavila i zvaničnu hronologiju događaja, javnost je počela i da postavlja pitanja - zašto je policija sporo reagovala, da li je Borilović bio psihički poremećen i šta se do sada zna o njegovoj kriminalnoj prošlosti.

Spora reakcija policije?

Javnost u Crnoj Gori zamerila je policiji sporu reakciju - prvenstveno u neutralizaciji napadača koji je sejao smrt preko sat vremena, ali i saopštenju policije na koje su građani čekali punih pet sati.

Sumnje u efikasnost policijske akcije su se dodatno pojačale informacijom da je Borilovića usmrtio sugrađanin, što je juče saopštila viša državna tužiteljka Andrijana Nastić.

S druge strane, iz Uprave policije se i dalje utvrđuju okolnosti da li je Borilovićeva smrt nastupila kao posledica teškog ranjavanja u sukobu s policijom ili "naknadnog ispaljivanja projektila na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina".

U juče poslatom saopštenju, u kom su detaljno opisali svoje viđenje nezapamćenog zločina na Cetinju, iz policije nisu razjasnili nekoliko pitanja - koliko je vremena prošlo od kada im je prijavljena pucnjava do momenta kada su prvi policajci stigli na lice mesta, u koliko sati je angažovana Protivteroristička jedinica (PTJ), ko je komandovao akcijom, da li su policajci koji su prvi stigli u Medovinu morali da čekaju odobrenje da uzvrate vatru i onesposobe Borilovića koji je sejao smrt...

profimedia

 

Šef Odjeljenja bezbednosti Cetinje Dalibor Šaban pak, tvrdi da je policija odmah došla na lice mesta.

”Ako je događaj prijavljen u 15:30 časova, a službenici u 15:33 bili na licu mesta i uspeli da obezbede za kratko vreme lice mesta, ali i zaštite građane od mogućih posledica delovanja izvršioca krivičnog dela, teško je izneti stav da policija nije reagovala na vreme”, kazao je Šaban za TV Vijesti.

U međuvremenu, koordinator Građanske inicijative "21. maj" i bivši predsednik i član Saveta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković, smatra da ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i direktor Uprave policije Zoran Brđanin treba odmah da podnesu ostavku. On u izjavi za CdM kaže da ima saznanja da je akcijom policije navodno rukovodio načelnik CB Podgorica Goran Jokić i da je putem radio-veze izdavao angažovanim policajcima uputstva o postupanju tokom nemilih dešavanja.

“Zvaničnici su izbegli da govore o odgovornosti, a o njoj se upravo i govori u ovakvim situacijama jer javnost hoće i ima pravo da zna da li je policija preduzela sve što je trebalo i mogla da spreči ovaj masakr i njegove posledice”, kazao je Zeković za CdM.

Zeković poručuje da je događaj na Cetinju, masovno ubijanje građana, kao i vreme trajanja vršenja teških krivičnih dela, zahtevalo blagovremenu reakciju taktičkih i obučenih jedinica Uprave policije, transport njihovih grupa helikopterom i vozilima shodno prioritetu, kao i stvaranje operativno taktičkih uslova za sprečavanje ubistava od strane Borilovića, ali i upotrebu svih sredstava prinude, pa i ciljane upotrebe vatrenog oružja od strane obučenih policijskih jedinica prema Vuku Boriloviću, s obzirom na to da su bili ispunjeni svi zakonski uslovi za to.

Izostala je, tvrdi Zeković, i potrebna i očekivana komunikacija sa javnošću, kako tokom krize tako i nakon nje.

Pobjeda: Borilović imao kriminalnu prošlost

Počinilac masakra na Cetinju Vuk Borilović nije bez kriminalne prošlosti "u prethodnom periodu", saopštila je za ovaj list Uprava policije.

Prema informacijama Pobjede, Borilović je u mladosti imao nekoliko prijava za nasilničko ponašanje, a pre šest-sedam meseci je prvo verbalno, a potom i fizički napao kolegu.

Nakon sukoba na poslu, Borilović je otišao do njegove kuće, povredio ga, oštetio mu auto i gađao kamenjem kuću. Kolega ga je prijavio, Borilović je priveden u policiju, a kako saznaje Pobjeda u julu ove godine je osuđen i naložena mu je obaveza nošenja nanogice. Budući da je uložio žalbu, presuda još nije bila pravosnažna.

"Crna Gora je zemlja u kojoj je sramota ići kod psihijatra"

Šok i neverica koju je izazvala tragedija na Cetinju, ostavila je bez teksta čak i stručnjake. Ipak, tvrde ne iznenađuje ništa jer u istoj toj Crnoj Gori, kažu, "sramota je ako idete kod psihologa ili psihijatra".

"Psihijatrijski pacijenti se kriju u ukući, vode kod bioenergičara jer se umišlja da su im bačene otrovne magije", rekla je za RTCG psihijatar Branka Purlija.

"Radi se o kompleksnoj interakciji, nizu različitih faktora koji se vezuju za ličnost i trenutno stanje tako i okolnosti u kojim se događaj odigrava", dodala je psihijatar Mira Varagić.

Purlija kaže da smo ovakve scene gledali u filmovima i navikli da za njih čujemo u Americi, ali da nikada nisu bile zabeležene u Crnoj Gori.

Tanjug/AP/Risto Bozović, Facebook/Socijaldemokrate Cetinje

 

Ljudi koji imaju mentalni poremećaj, kažu stručnjaci, najčešće nisu agresivni, a u krajnjem slučaju izvrše samoubistvo. Sve ono što se dogodilo na Cetinju, poručuju stručnjaci daje za pravo da se uzdrže od bilo kakve podrobnije analize šta je bio uzrok Borilovićevog stanja.

"Konkretizacija i izjašnjavanje o razlozima u ovom momentu, kao i u nedostatku informacija ja kao stručnjak smatram neodgovornim", kazala je Varagić.

Stručnjaci pak, poručuju da je važno da porodica o kružen je reaguju na vreme i pokušaju da pomognu obolelom jer je svaki dan dragocen. Država, kažu, brine o mentalnom stanju građana, ali napominju i da je dvogodišnji period kovida dodatno uticao na pogoršanjue mentalnog zddravlja ljudi.

Komentari (0)

Evropa