Region

Abazović: Čestitam koaliciju Bečića i Đukanovića, URA neće u vladu ako se formira pre izbora

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

20/08/2022

-

08:40

Abazović: Čestitam koaliciju Bečića i Đukanovića, URA neće u vladu ako se formira pre izbora
Abazović: Čestitam koaliciju Bečića i Đukanovića, URA neće u vladu ako se formira pre izbora - Copyright EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

"Mislim da su mnoge stvari jasnije, čestitam novu koaliciju Alekse Bečića i Mila Ðukanovića, nadam se da će brzo dogovoriti novu Vladu, izjavio je Dritan Abazović u prvoj izjavi nakon što je u parlamentu izglasano nepoverenje njegovoj Vladi.

On je na pres konferenciji u Skupštini Crne Gore rekao da je dosadašnja vlada spremna da izvrši primopredaju, prenosi portal RTCG.

"Ovo je najinkluzivnija Vlada koja je postojala, nikakav revanšistički odnos nije imali ni prema kome. Voleo bih da svaka naredna bude takva", istakao je Abazović.

Poručio je da mu je žao što organizovani kriminal i dalje koristi pipke da i dalje uređuje političke odnose.

"Ponosan sam na sve što smo uradili za sto dana. Bićemo upamćeni kao Vlada koja je najkraće trajala. Učinićemo sve da se Vlada koja se sastavi nakon izbora povede Crnu Goru u EU", rekao je Abazović.

Dodao je da URA neće učestvovati u Vladi ako se ona formira pre izbora.

"To je stav i SNP-a kako sam shvatio. Dosta smo sedeli za stolom, napravili smo dve Vlade, logično je da neko drugi preuzme inicijativu. Neka Bečić, Ðukanović i Šehović naprave novu većinu", rekao je Abazović.

Dodao je da je privilegija biti opozicija "ovakvom DPS-u".

URA: Rušenje Vlade Crne Gore plod dogovora Ðukanovića i Bečića

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić izjavio je da je sve sto se desilo sinoć u Skupštini Crne Gore, gde je Vladi Dritana Abazovića izglasano nepoverenje, direktno plod dogovora predsednika DPS-a Mila Ðukanovića i predsednika Demokrata Alekse Bečića.

Mikić je ocenio da je to u politici legitimno, ali je dodao da je važno da građani to znaju, prenosi portal RTCG.

Prema rečima Mikića, šta će se dalje događati zavisi od većine koju su sinoć u parlamentu "formirale Demokrate i DPS".

"Što se nas tiče imamo samo jednu poruku - neka je srećno u oba doma. Umesto da glasaju za nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, za nastavak započetih reformi, za nastavak borbe za vladavinu prava i pravnu državu, kolege iz Demokrata su ponešeni mržnjom koju osećaju prema URI i njenom lideru odlučile da glasaju onako kako su priželjkivale organizovane kriminalne grupe, neformalni centri moći, što nas opet vodi u produbljivanje podela, mrznju i ekstremizam", rekao je Mikić.

Skupština Crne Gore noćas je nakon celodnevne rasprave izglasala nepoverenje vladi Dritana Abazovića, a po inicijativi koju je podnelo 36 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije (SDP) i Demokratske unije Albanaca. Kao razlog za podnošenje inicijative o nepoverenju vladi stranke su navele potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC.

Za pad vlade glasalo je 50 poslanika, dok joj je podršku dao jedan poslanik. Demokrate su svojim glasovima podržale obaranje Abazovićevog kabineta. Poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i koalicije "Crno na bijelo", kao i poslanik Demosa Miodrag Lekić nisu prisustvovali glasanju. 

Prethodno je Abazović pokrenuo dogovore o rekonstrukciji vlade, što je trebalo da znači povratak na staru većinu, ali su Demokrate, bez kojih je rečunica neizvodljiva, uskratile podršku tom dogovoru. 

Šta se dešavalo tokom burnog skupštinskog dana u Crnoj Gori koji je završen padom vlade, pročitajte u posebnom tekstu

Komentari (0)

Evropa