Region

Stoltenberg: NATO je solidaran sa Albanijom

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2022

-

20:14

Stoltenberg: NATO je solidaran sa Albanijom
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pružio je danas podršku Albaniji povodom sajber napada "koje mnogi saveznici pripisuju Iranu".

Stoltenberg je na Tviteru naveo da je "o sajber napadima na našu saveznicu Albaniju" razgovarao sa premijerom Edijem Ramom. Te napade "mnogi saveznici pripisuju Iranu", napisao je Stoltenberg. NATO će nastaviti da pruža podršku i potpuno je solidaran sa Albanijom, zaključio je.

Američka kompanija Majkrosoft je 8. septembra objavila rezultat analize, po kojoj je napad na servere institucija u Tirani politički motivisan od strane aktera koji su povezani sa Vladom Irana. Sajber napad od 15. jula onemogućio je korišćenje državnog portala e-Albania, koji pruža mnoge digitalne usluge, od izdavanja ličnih karata do registrovanja poslovnih podataka.

Stručnjaci Majkrosofta su utvrdili da su tokom tog napada procureli osetljivi podaci, ranije preuzeti sa državnih servera, tako što je najveći deo objavljen na sajtu HomeLand Justice i u istoimenoj grupi na Telegramu.

Početkom septembra Rama je obavestio javnost da je državni portal e-Albanija bio na meti sajber napada sredinom jula, usled čega je nekoliko dana bio van funkcije. Albanija je 7. septembra prekinula diplomatske odnose sa Iranom.

Komentari (0)

Evropa