Region

Đukanović: Crna Gora je pred skorim parlamentarnim izborima

Komentari

Autor: Euronews Albania

17/09/2022

-

15:19

Đukanović: Crna Gora je pred skorim parlamentarnim izborima
Đukanović: Crna Gora je pred skorim parlamentarnim izborima - Copyright screenshot/Euronews Albania

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović rekao je da je Crna Gora izvesno pred skorim parlamentarnim izborima. On je u intervjuu u emisiji "Balkan Talks" na Euronews Albania rekao da je, "sudeći prema onome čemu smo prisustvovali poslednjih dana među parlamentarnim partijama u crnogorskom parlamentu, Crna Gora izvesno pred skorim parlamentarnim iziborima".

"Da li će se ta većina, koja je stvorena nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine dogovoriti da formira još jednu, treću Vladu za dve godine, ili ćemo se odmah svi dogovoriti da je to bespotrebno i da treba da što pre dođemo do vanrednih parlamentarnih izbora, u ovom trenutku ne mogu da nagađam. Ali izvesno mogu da kažem, čak i kad bi se formirala treća vlada, bila bi kratkog daha. To političko tlo parlamentarne većine, nastalo na osnovu rezultata 30. avgusta 2020. godine je veoma nestabilno i ono ne može da generiše stabilnu političku Vladu", ocenio je Đukanović.

Đukanović je u intervjuu odbacio Abazovićeve tvrdnje da je diskriminisan zato što je Albanac, te ga podseća da je dobio priliku da postane premijer u jednoj multietničkoj državi kakva je Crna Gora.

"Abazović je neuspešan manipulator, u multietničkoj državi kao što je Crna Gora dobio je priliku da postane premijer. On je po nacionalnosti Albanac, ali lider stranke koja ima tri poslanika u parlamentu od ukupno 81, tako da se to ne poklapa sa njegovom tvrdnjom da je diskriminisan jer je etnički Albanac", kazao je Đukanović.

On je rekao da Crna Gora neće biti deo inicijative Otvoreni Balkan, ističući da će samo podržati Berlinski proces za integraciju u Evropsku uniju (EU).

"Bez obzira na to šta Vučić i Rama kažu, ja ovo doživljavam kao alternativu Berlinskom procesu, a odnos naših zapadnih partnera doživljavam očekivano. Gotovo da se očekuje da će podržati bilo koju regionalnu alternativu, a da ne ide dublje. Dakle, cenim svakoga ko podržava Otvoreni Balkan i bilo koju regionalnu inicijativu. Ali, to me ne oslobađa odgovornosti da Crnoj Gori javno kažem šta je najbolje za našu državu. Mislim da je članstvo u EU najbolje rešenje i ako to želimo, mislim da će nas Berlinski proces voditi ka evropskim integracijama", kaže Đukanović.

Đukanović je kazao i da je Abazović odlučio da bez konsultacija potpiše sporazum sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), naštetivši interesima zemlje. Istakao je da je Abazovićeva vlada dobila podršku najveće političke partije u Crnoj Gori, koju on vodi, pod uslovom da ispunjava obaveze na putu zemlje ka EU, što, kako kaže, nije učinila.

"Očekivali smo da će Abazovićeva vlada ispuniti obaveze na putu zemlje ka EU, ali je umesto toga njegova vlada pokušala da reši pitanje koje bi zapravo trebalo da se uradi kroz angažovanje svih naučnih faktora, istraživačkih i pravnih umova, zakona i imovinskih prava, ali je Abazovićeva vlada je sve to ignorisala i pokušala to da reši na štetan način po Crnu Goru i na taj način je vlast izgubila poverenje", rekao je Đukanović u intervjuu za Euronews Albania.

On je naveo da će se nadležni u Crnoj Gori obratiti Ustavnom sudu povodom preispitivanja sporazuma i da će dobiti odgovor da li je to u skladu sa interesima Crne Gore.

 

Komentari (0)

Evropa