Region

Đukanović dostavio dopunjeni predlog odluke za skraćenje mandata Skupštini

Komentari

Autor: Vijesti.me

24/09/2022

-

15:58

Đukanović dostavio dopunjeni predlog odluke za skraćenje mandata Skupštini
Đukanović dostavio dopunjeni predlog odluke za skraćenje mandata Skupštini - Copyright Euronews/Stefan Goranović, Tanjug/SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović dostavio je Skupštini Crne Gore dopunjeni predlog odluke za skraćenje mandata Skuštini, nakon što mu ga je predsednica parlamenta Danijela Đurović vratila na doradu, prenose "Vijesti".

Đurović je juče obavestila Đukanovića da njegov raniji zahtev za sazivanje vanredne sednice Skupštine, na kojoj bi se 30. septembra razmatrao predlog za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore 27. saziva, nije uredan i ne ispunjava uslove propisane Ustavom i Poslovnikom Skupštine Crne Gore. Prethodno je Kolegijum predsednice Skupštine odlučio da ona vrati Đukanoviću predlog, jer nije dostavio predlog odluke o kojoj treba da se glasa. Đukanović je u prvom predlogu za skraćenje mandata Skupštini najpre objasnio razloge zbog čega neće dati mandat Lekiću, a zatim je predložio skraćenje mandata Skupštini, čime se stvaraju uslovi za prevremene parlamentarne izbore.

U dopunjenom Predlogu za skraćenje mandata Skupštini, koji je Đukanović juče dostavio, a na sajtu parlamenta je objavljen danas, predsednik traži vanrednu sednicu parlamenta 30. septembra, što je bio njegov raniji predlog. U obrazloženju, Đukanović je naveo da nakon obavljenih konsultacija o mandataru za sastav vlade nije "stekao utisak da postoji jasna većina koja bi bila u stanju da formira Vladu koja bi ponudila rešenja veoma teških problema na finansijskom, ekonomskom, pravnom, institucionalnom i političkom planu".

"Posebno na bezbednosnom, imajući u vidu aktuelnu krizu u Evropi izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu, koja ima nesumnjive implikacije na bezbednost Zapadnog Balkana", naveo je Đukanović.

On je obavestio Đurović da je obavio konsultacije sa predstavnicima Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP),Socijaldemokrata Crne Gore (SD), Bošnjačke stranke (BS), Albanske alternative (AA), Force, Demokratske unije Albanaca (DUA),Demokratske partije (DP) i Liberalne partije (LP). Pozivu se, kako je naveo nijesu odazvali predstavnici Demokratskog fronta (DF), Demokratske Crne Gore, Socijalističke narodne partije (SNP) i Građanskog pokreta URA.

Komentari (0)

Evropa