Region

Vijesti: Neizvesna sednica Skupštine Crne Gore o skraćenju mandata Skupštini

Komentari

Autor: Fonet, Vijesti

30/09/2022

-

08:32

Vijesti: Neizvesna sednica Skupštine Crne Gore o skraćenju mandata Skupštini
Vijesti: Neizvesna sednica Skupštine Crne Gore o skraćenju mandata Skupštini - Copyright Euronews/Stefan Goranović, Tanjug/SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici crnogorskog parlamenta trebalo bi danas da raspravljaju o predlogu predsednika države Mila Đukanovića za skraćenje mandata Skupštini.

Zakonodavni odbor se o tome nije izjasnio jer Đukanović nije došao na dve sednice tog skupštinskog tela, preneo je RTCG. Prema pisanju Vijesti, sednice najverovatnije neće ni biti jer se u četvrtak uveče parlamentarna većina saglasila da neće podržati dnevni red.

Đukanović je u obrazloženju za skraćenje mandata parlamentu naveo da se nisu stekli uslovi da mandat za sastav Vlade poveri lideru Demosa Miodragu Lekiću. Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore.

"Skraćenje mandata Skupštini je najoptimalnije rešenje u datoj političkoj situaciji i u najboljem interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku", smatra Đukanović.

To će, kako je ocenio, omogućiti izbor vlade koja će delovati u punom kapacitetu.

Đukanović je naglasio da regionalni globalni kontekst i političko–bezbednosni izazovi, ekonomski i finansijski problemi Crne Gore, posebno u energetskom sektoru, zdravstvu i drugim oblastima, zahtevaju kompetentnu, odgovornu i efikasnu vladu.

"Verujem da se do takve vlade može doći jedino odlukom građana na izborima", ocenio je Đukanović.

Komentari (0)

Evropa