Region

Hrvatska i Crna Gora osudile "referendume" u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2022

-

10:40

Hrvatska i Crna Gora osudile "referendume" u Ukrajini
Hrvatska i Crna Gora osudile "referendume" u Ukrajini - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko, Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski predsednik Milo Đukanović osudio je u objavi na Tviteru svaki pokušaj aneksiranja ukrajinskih teritorija.

"Crna Gora najoštrije osuđuje svaki pokušaj aneksiranja teritorija ukrajinske države. Organizacija takozvanog referenduma u delu teritorije suverene države, pod pritiskom i usred ratnog konflikta je neprihvatljiva, kao i takozvani rezultati ovih ilegalnih akcija. Stalni član Saveta bezbednosti nastavlja da krši međunarodno pravo. Čvrsto stojimo uz Ukrajinu, njen teritorijalni integritet i suverenite", poručio je Đukanović.

S druge strane, Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske takođe je objavilo saopštenje o "referendumima" na istoku Ukrajine.

"Republika Hrvatska najoštrije osuđuje ilegalne i lažne referendume sprovedene između 23. i 27. septembra 2022. godine u četiri ukrajinske oblasti, kao i današnju odluku o ulasku tih područja u sastav Ruske Federacije", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Republika Hrvatska osuđuje odluku Ruske Federacije o integraciji ukrajinskih oblasti Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja u njen sastav, smatrajući je grubim kršenjem teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, kao i međunarodnog prava i Povelje UN-a.

Republika Hrvatska smatra navedenu odluku nelegitimnom, nezakonitom i kao takvu pravo ništavnom, te ne priznaje njene političke i pravne posledice. Zajedno s ostatkom EU i savezničkim državama, Republika Hrvatska nastaviće da daje svu potrebnu podršku Ukrajini u reintegraciji trenutno okupiranih područja i obnovi ustavno-pravnog poretka u okviru međunarodo priznatih granica", zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari (0)

Evropa