Region

Šmit: Nismo mogli u potpunosti da eliminišemo izborne krađe i prevare

Komentari

Autor: Avaz, FoNet

05/10/2022

-

15:52

Šmit: Nismo mogli u potpunosti da eliminišemo izborne krađe i prevare
Visoki predstavnik u BiH Krstijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik BiH Kristijan Šmit kazao je danas da se nisu mogli eliminisati svi nedostaci izbornog procesa u Bosni i Hercegovini, te da se nisu mogle eliminisati prevare i krađe.

"Ali nakon razgovora u CIK-u i drugim promatračima ustanovili smo da je ovo dobar smer i da smo imali manje prekršaja nego na prošlim izborima, a to je koliko sam čuo u vezi s odlukom paketa integriteta nakon što se stranke nisu mogle dogovoriti oko tih stvari", poručio je Šmit.

On je kazao da se no po pitanju rezultata izbora ne ponašaju kako treba.

"Ne može biti da četiri godine ne rade one većine koje su birane i ne donose odluke. Posebno smo u FBIH mogli utvrditi da nismo imali izabranu Vladu i da se sve zasniva na odlukama iz 2014, a to je pre osam godina", rekao je Šmit.

On je u današnjem obraćanju kazao da je svojim odlukama o izmeni Izbornog zakona pre svega nastojao da deblokira FBiH.

"Birači imaju pravo da se većine koje su birali vidimo u rezultatima. Mi smo nažalost, posebno u FBiH, morali utvrditi da četiri godine nismo imali izabranu vladu ni Predsjedništvo i sve se to zasniva na odlukama iz 2014. godine. Moj cilj je bio i ostao da nam se to ovog puta ne desi. Zemlja koja želi u EU, ako ćemo poslušati želju građana, mora stvoriti osnove za tako nešto. Zbog toga sam stvorio uslove za to, da u kratkom roku nakon izbora, donesu odluku ko će biti predsednik, premijer itd.", mišljenja je Šmit.

Objasnio je s kim je vodio razgovore nakon donošenja odluke 2. oktobra, tik što su zatvorena birališta.

"Čudi me da je nekog to iznenadilo. Utvrdio sam da su moji razgovori u nedelju pre i posle odluka, s predstavnicima stranaka, koji su mi izrazili razumevanje za moju odluku i želim im se zahvalim. Nije normalno da u jeku izborne noći da se razgovara tako mirno i trezveno. Ako vas zanima to su bili razgovori sa SDA, Željkom Komšićem, HDZ-om i svim ostalim strankama. Nije reč o tome da se utiče na volju birača. Ja sam zbog toga ćutao o svemu do zatvaranja izbornih jedinica. Nije bio cilj da se da nekome ili oduzme prednost pa sam zbog toga razmišljao o terminu kada ću doneti odluku", pojasnio je visoki predstavnik.

Razgovarao sa Vučićem

Šmit izjavio je da je danas razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Danas sam razgovarao s predsednikom Srbije i predsednikom Austrije. Imam još neke razgovore danas", rekao je Šmit. On nije otkrio detalje razgovora s predsednicima Srbije i Austrije. Šmit je danas u Sarajevu održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o odluci o izmenama izbornog zakona u BiH koje je doneo u izbornoj noći, i naveo da je na taj način "ovorio put ka tome da BiH dobije status kandidata (u članstvo EU), možda čak i do kraja ove godine".

Komentari (0)

Evropa