Region

Za saučesnike u zločinu u Štrpcima po 13 godina zatvora, komandant Dragičević oslobođen

Komentari

Autor: Radio Slobodna Evropa

21/10/2022

-

12:40

Za saučesnike u zločinu u Štrpcima po 13 godina zatvora, komandant Dragičević oslobođen
Za saučesnike u zločinu u Štrpcima po 13 godina zatvora, komandant Dragičević oslobođen - Copyright Printscreen/slobodnaevropa.org

veličina teksta

Aa Aa

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je krivim saučesnike za zločin počinjen u Štrpcima, na istoku BiH, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske na železničkoj stanici, 27. februara 1993. godine iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Prvooptuženi u predmetu, bivši komandant Vojske RS-a Luka Dragičević, oslobođen je krivice, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sutkinja Vesna Jesenković je rekla da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je Dragičević optuženom Bobanu Inđiću poverio zadatak i izdao naredbu za mučenje i ubijanje civila.

"To nisu potvrdili nijedan svedok, niti je to bilo vidljivo iz priloženih dokaza", rekla je sutkinja u obrazloženju presude.

Tužilaštvo je dokazalo da je Dragičević dobijao izveštaje ili naređenja, ali nije dokazalo kako je kasnije postupio po tim naređenjima. Nijedan svedok nije rekao da je obavestio Dragičevića o događaju, odnosno o ubistvima civila, rekla je sutkinja.

Obrad i Novak Poluga, Radojica Ristić i Petko Inđić, Miodrag Mitašinović, Dragan Šeković i Oliver Krsmanović osuđeni su na po 13 godina zatvora zbog saučesništva u zločinu. Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pešadijske brigade Vojske RS-a, Inđić komandant Interventne čete ove brigade, a drugi osuđeni pripadnici čete.

Printscreen/slobodnaevropa.org

 

Šekarić i Krsmanović su već ranije osuđeni za druge zločine i trenutno su na izdržavanju kazne.

Reč je o prvostepenoj presudi na koju je moguće uložiti žalbu. Suđenje je trajalo sedam godina. Kazneni zakon BiH propisuje maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 45 godina za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

Uhapšeni dan pred izricanje presude

Dan pre izricanja presude, u četvrtak 20. oktobra, pomenuti optuženi, Obrad i Novak Poluga, Radojica Ristić i Petko Inđić, su uhapšeni u Višegradu, na istoku BiH. Za Radio Slobodna Evropa je potvrđeno da je ovo učinjeno zbog straha "od ometanja pravde". Advokat prvooptuženog Luke Dragičevića je rekao da su uhapšeni kako bi bili zadržani do izricanja presude.

Iz Tužiteljstva BiH su rekli da su želeli da osiguraju njihovo prisustvo, te zatražiti produženje pritvora u slučaju osuđujuće presude. Tokom septembra je objavljeno da je više od stotinu osoba optuženih za ratne zločine u BiH nedostupno domaćim sudovima.

Prošle godine je Milomir Savčić, optužen za pomaganje u genocidu u Srebrenici, pobegao pre nego je priveden zbog kršenja mera zabrane, dok mu je trajao postupak pred Sudom BiH.

Podsetimo u voz, na stanici u Štrpcima, ušli su vojnici u maskiranoj uniformi. Bili su to pripadnici paravojne jedinice haškog osuđenika Milana Lukića. Iz voza su izveli 20 osoba, uglavnom Bošnjaka iz Srbije i Crne Gore. Među njima je bilo i državljana BiH.

Odveli su ih u salu osnovne škole u mestu Prelovo gde su ih opljačkali i pretukli. Potom su ih vezane kamionom odvezli u jednu garažu u višegradskom selu Mušići poredj Drine, gde su ih ubili iz vatrenog oružja. Tela su bacili u Drinu.

Komentari (0)

Evropa