Region

Upozorenje Evropske komisije Podgorici: Crna Gora da uskladi viznu politiku sa zemjama EU

Komentari

Autor: Tanjug

21/10/2022

-

15:30

Upozorenje Evropske komisije Podgorici: Crna Gora da uskladi viznu politiku sa zemjama EU
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija upozorila je Crnu Goru da još uvek u potpunosti niije uskladila viznu politiku sa zemljama EU, već da je naprotiv u prošloj i početkom ove godine "još više odstupila od preporučenog usklađivanja".


Zvaničnici Zapadnog Balkana i Evropske unije saglasili su se u Berlinu o merama za sprečavanje ilegalnih migracija na “Balkanskoj ruti”, a najvažnije su harmonizacija vizne politike zapadnobalkanskih zemalja sa standardima EU i suzbijanje krijumčarenja ljudi, saopštilo je nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na sastanku ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa u četvrtak je postignut dogovor o efikasnoj zaštiti granica uz podršku evropske agencije Frontex i o procedurama za vraćanje u matične zemlje izbeglica koje nemaju pravni osnov za boravak u EU.

Crnogorska vlada je u maju ove godine dobila privremeno izuzeće viza za državljane Saudijske Arabije, koje važi od juna do septembra, sa ciljem da se nadoknadi pad broja turista koji dolaze iz Rusije i Ukrajine.

Državljani 13 zemalja - Jermenije, Kazahstana, Rusije, Azerbejdžana, Belorusije, Kine, Kube, Ekvadora, Kuvajta, Turske, Katara, Kosova* i Saudijske Arabije, izuzeti su od zahteva za vize za kratkoročni boravak, bilo na sezonskoj osnovi ili trajno.

Mere sezonskog izuzeća od viza nisu u skladu sa pravnim tekovinama EU, a ove zemlje se nalaze na listi EU zemalja čijim državljanima je potrebna viza za EU, navodi se u Izveštaju Evropske komisije, preneo je portal RTCG.

Osim toga, stranci koji imaju boravišnu dozvolu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) mogu bez vize da uđu u Crnu Goru i boraviti u zemlji do deset dana. Crnogorske vlasti su, dodaje se, otkrile nekoliko slučajeva zloupotrebe ovog viznog režima.

"Crna Gora treba da obezbedi pojačano usklađivanje svoje vizne politike sa EU listom trećih zemalja kojima je potrebna viza. U okviru procesa postvizne liberalizacije, Crna Gora je nastavila sa sprovođenjem relevantnih mera za sprečavanje zloupotrebe bezviznog režima sa EU i o tome je izveštavala na mesečnom nivou. Nakon godina kontinuiranog pada, broj podnosilaca zahteva za azil iz Crne Gore u zemljama članicama EU i zemljama pridruženim Šengenu porastao je sa 140 zahteva podnesenih u 2020. na 250 u 2021. godini", navodi se u Izveštaju.

Komentari (0)

Evropa