Region

Dodik: Savet bezbednosti UN nije izabrao visokog predstavnika za BiH

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2021

-

08:46

Dodik: Savet bezbednosti UN nije izabrao visokog predstavnika za BiH
Milorad Dodik - Copyright EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Savet bezbednosti UN nije izabrao visokog predstavnika jer, kako se moglo videti, nije bilo konsenzusa za njegov izbor u okviru tog tela, koje je po odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedino ovlašćeno da odlučuje o imenovanju visokih predstavnika.


Dodik je za Srnu ocenio da se stoga ne može govoriti o legitimitetu visokog predstavnika u BiH kojeg nameću određene države mimo odredaba propisanih Dejtonskim sporazumom, prenosi RTRS.

Upitan da prokomentariše obraćanje ministarke inostranih poslova u Savetu ministara Bisere Turković na sinoćnjoj sednici SB UN bez saglasnosti svih članova Predsedništva BiH, Dodik je istakao da je njenim antiustavnim ponašanjem pred Savetom bezbednosti Predsedništvo BiH degradirano, dok je njegova Ustavom zagarantovana pozicija uništena.

"Bisera Turković ni juče pred SB UN nije bila ministar inostranih poslova u Savetu ministara, već izaslanik bošnjačke politike koju u Predsedništvu zastupaju čak dva člana. Gospođa Turković je, moljakajući za nastavak protektorata u zemlji u kojoj je ministar, prevazišla Biseru koja je iz sveta donosila urme dok su građani BiH iz Srbije dobijali vakcine i spasavali gole živote", konstatovao je Dodik.

Na sednici Savjeta bezbednosti, koja je održana sinoć, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da Rusija nije saglasna sa imenovanjem Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika i da ono nije legitimno, niti ima političku podršku za održavanje mira.

Nebenzja je rekao i da ministarka Bisera Turković nema zakonsko pravo da govori u ime sva tri naroda u BiH pred SB UN, već da je iznela lično mišljenje.

Ruski ambasador je podsetio da su zemlje članice Saveta bezbednosti dobile pismo srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika u kojem se navodi da Turkovićeva nema zakonsko pravo da govori u ime svih strana.

Komentari (0)

Evropa