Region

Dodik priredio prijem povodom stupanja na dužnost, među prisutnima Porfirije, Brnabić i Vučević

Komentari

Autor: Tanjug

22/11/2022

-

21:00

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras na svečanom prijemu povodom stupanja na tu dužnost da će vreme koje dolazi biti "veoma izazovno" i da RS čekaju prelomni trenuci. Dodik je naveo da će graditi odnose sa regionom - Hrvatskom, Crnom Gorom, Severnom Makedonijom.

"Želimo i hoćemo u Evropsku uniju i to nije sporno. Ali isto tako Srpska neće u NATO. Sarađivaćemo i sa velikim silama, poput Rusije i Kine, ali i SAD, kao i zemalja EU. Ipak najviše računa vodićemo o sebi", poručio je Dodik, prenosi RTRS. Istakao je i da je veliki dužnik svom narodu.

"On me je birao na ovu funkciju, ali znam i osluškujem taj narod. Imamo dovoljno kapaciteta da ostanemo svoji na svome. Dejtonski sporazum je zacementirao poziciju Republike Srpske. Oduzete su nam neke nadležnosti, ali političkim sredstvima vratićemo ih", rekao je Dodik.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da će biti nastavljena puna saradnja i građenje specijalnih i paralelnih veza sa RS.

"Imamo kapacitet da nastavimo sve projekte koje smo dogovorili i da čekamo mirniji period koji će obilježiti živote budćih generacija", naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da će jedan broj investicija, kao što su auto-put Banjaluka - Beograd, Aerodrom Trebinje i Hidroelektrana Buk Bijela biti realizovani u narednom periodu.

"Pravo paralelnih veza ljubomorno čuvamo. U tom smislu insistiramo na daljem jačanju Republike Srpske, jer krajnji cilj naše politike mir na celom Balkanu", naglasila je Brnabić.

Patrijarh srpski Porfirije tekao je da je mir najvažnija vrednost Srpske. Napomenuo je da se mora učiniti sve "da naše okruženje ispuni mirom".

"On dobrim delom zavisi i od nas. Jedinstvo moramo izgrađivati u svom dvorištu, pa onda u prijateljskom ambijentu i u okruženju. Svi zajedno imate zadatak da gradite jedinstvo i mir, i onda će vas i drugi poštovati", poručio je Porfirije.

Dodik je dužnost predsednika Republike Srpske preuzeo u utorak, 15. novembra, od Željke Cvijanović koja je izabrana za srpskog člana Predsedništva BiH.

Komentari (0)

Evropa