Region

Političari u regionu pozdravili kazne Stanišiću i Simatoviću: Presuđeno projektu "Velike Srbije"

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2021

-

20:23

Političari u regionu pozdravili kazne Stanišiću i Simatoviću: Presuđeno projektu "Velike Srbije"
Jovica Stanišić i Franko Simatović - Copyright Tanjug AP/Piroschka van de Wouw

veličina teksta

Aa Aa

Današnja prvostepena presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću predstavlja samo delić pravde za žrtve počinjenih zločina, izjavio je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da presuda jasno ukazuje da je obaveštajni vrh susedne države, Srbije, imao aktivno učešće u ranim zločinima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, prenosi Klix.ba.

"Najveći značaj ove presude je što je još jednom pred institucijama međunarodne pravde potvrđeno postojanje sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata koji je od avgusta 1991. vođen protiv nesrpskog stanovništva na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske", smatra Džafefović.

EPA/ Malton Dibra

Šefik Džaferović

Prema njegovom mišljenju, "neizmerno je važno što je i ovom presudom jasno utvrđeno da je trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva bio cilj koji su zajedno delili politički rukovodioci Srbije, tzv. Srpske Republike BiH i samoproglašenih autonomnih oblasti u Hrvatskoj".

I Komšić smatra da je to jako važna presuda, kojom se utvrđuje direktna odgovornost dve veoma bitne rukovodeće osobe iz Srbije, za počinjenje niza zločina sa ciljem stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine.

On dodaje da ova presuda ima svoj pravni sadržaj, ali da je jednako važan i onaj njen politički deo.

"Ona zapravo govori kako izgleda na terenu ideja bilo kojeg velikodržavnog projekta, bez obzira da li se to zove 'Velika Srbija' ili 'Srpski svet' kako to neki danas plasiraju u javnost. Zapravo je ovo presuda tim velikodržavnim projektima", tvrdi Komšić.

EPA/ANDREJ CUKIC

Željko Komšić

Mehanizam za krivične sudove u Hagu osudio je danas na po 12 godina zatvora nekadašnje čelnike Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića zbog pomaganja i podržavanja ratnih zločina u Bosanskom Šamcu.

Protiv njih su odbačene optuže za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Plenković: Pozdravljamo presudu, ali ne možemo biti zadovoljni

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je danas presudu kojom su bivši zvaničnici srpske službe bezbednosti Stanišić i Simatović u Hagu osuđeni na 12 godina zatvora, ali je dodao da Hrvatska ne "može biti zadovoljna" tom odlukom zbog njihove uloge u, kako je rekao, "najstrašnijim zločinima".

"Smatramo da su Stanišić i Simatović bili među ključnim ljudima za sprovođenje velikosrpske politike i agresije na Hrvatsku i BiH i da su učestvovali u najstrašnijim zločinima poput Vukovara, Škabrnje i Srebrenice", ocenio je hrvatski premijer, prenela je Hina. 

Preporuka za vas

Tužilaštvo traži doživotne: Danas nova prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću
Najduže suđenje u istoriji Tribunala: Izricanje presude Stanišiću i Simatoviću 30. juna

Komentari (0)

Evropa