Region

Katnić brani tužioca Čađenovića, Abazović: Oni koji se nadaju da će ih zaobići ruka pravde, nade su im sve manje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Pobjeda, Vijesti

09/12/2022

-

12:40

Katnić brani tužioca Čađenovića, Abazović: Oni koji se nadaju da će ih zaobići ruka pravde, nade su im sve manje
Milivoje Katnić i Saša Čađenović - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni tužilac Saša Čađenović koji je uhapšen jutros po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) oko 12 sati u pratnji inspektora odveden u zgradu SDT-a na saslušanje.

Kako je objavljeno iz SDT-a, sumnja se da je Čađenović, obavljajući funkciju specijalnog tužioca od sredine 2020. do 2022.godine, učinio krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih dela zloupotreba službenog položaja.

Podsetimo, Čađenović je bio najbliži saradnik bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Čađenović bio je moj saradnik u Specijalnom državnom tiužilaštvu, u kojeg imam bezrezervno poverenje, kazao je za Gradsku RTV bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić komentarišući hapšenje.

"Specijalizovan je za borbu protiv organizovanog kriminala i bezrezervno verujem u njegovu čast i poštenje. Verujem da nije postao član nikakve kriminalne grupe, niti je svesno zloupotrebljavao službeni položaj. Kao i kod svakog smrtnika, postoji mogućnost da je napravio neki propust u radu, pre svega jer je preopterećen, i ako to bude slučaj, on će to i dokazati", tvrdi katnić.

"Druga pretpostavka je da je reč o nečijoj ujdurmi kako bi se isključio iz predmeta za pokušaj terorizma i drugih predmeta organizovanog kriminala, te je Čađenović kolateralna šteta, a cilj im je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. U ovom slučaju to predstavlja osvetu rusko srpske države i 73 kriminalne organizacije protiv kojih smo podneli optužnicu. Ponavljam, ovo je pretpostavka koju će vreme potvrditi ili demantovati", zaključuje Katnić.

Abazović: Nije uhapšen bilo ko, nego desna ruka Milivoja Katnića

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović pozdravio je hapšenje Čađenovića.

"Ne znam na koji način da komentarišem a da ispadnem korektan... Možda i dalje postoji neki blagi skeptiizam kod građana, ali sve što je rečeno i obećano iz dana u dan se dešava. Pozdavljam akciju SDT i SPO. Razlika između ovoga jutros i drugih hapšenja jeste da imamo konačno ljude iz iste institucije prema kojem se sprovodi zakon. To do sada nije bio slučaj", rekao je Abazović na otvaranju puta Pljevlja – Mihailovica.

Rekao je da nije uhapšen bilo ko, nego desna ruka Milivoja Katnića.

"Nakon Vesne Medenice, stigosmo i do Čađenovića. Oni koji se nadaju da će ih zaobiđi ruka pravde, nade su im sve manje. Nastavljamo agendu borbe protiv kriminala i korupcije", rekao je Abazović.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić izjavio je danas da je kriminalna hobotnica u proteklih 30 godina svoje pipke pustila kroz sve grane vlasti u Crnoj Gori, i da je proces od njenog oslobađanja spor i bolan, ali i jedini moguć do reforme institucija.

"'Čišćenje' je spor i bolan proces, ali jedini put do reforme institucija. Kako je najavljeno, klupko se odmotava, ali nadležne organe čeka mnogo posla do konačne pobede države nad kriminalom", napisao je Adžić na Tviteru.

Ko je Čađenović

Čađenović je sudija koji je nakon podataka koje je Crna Gora dobila od Europola odlučio u januaru da nema osnova za preduzimanje krivičnog gonjenja protiv bilo kog lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Situacija je kulminirala kada su u javnosti objavljene fotografije sa Skaj aplikacije, čije dešifrovane poruke je Europol dostavio Podgorici, na kojima se vide službenici Uprave policije Petar Lazović i Ljubo Milović u društvu Radoja Zvicera.

Glavni specijalni tužilac (SDT) Crne Gore Vladimir Novović tada je naložio da se formira predmet i preduzmu sve neophodne radnje i mere radi utvrđivanja da li ima krivičnog dela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva u dokumentima Europola. Petar Lazović je uhapšen, a uprkos milionskom jemstvu koje je njegova porodica ponudila za branjenje sa slobode, on je i dalje u pritvoru.

Čađenović je bio tužilac u brojnim predmetima između ostalog i u predmetu tzv. "državni udar", u kojem su lideri DF Andrija Mandić i Milan Knežević prvobitno osuđeni na po pet godina zatvora. taj proces je ovih dana trebalo da ponovo bude pokrenut.

Komentari (0)

Evropa