Region

Vanredne mere odbrane od poplava i dalje na Uni, Kupi i Savi, stanje u Hrvatskoj bolje u odnosu na protekle dane

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2022

-

11:17

Vanredne mere odbrane od poplava i dalje na Uni, Kupi i Savi, stanje u Hrvatskoj bolje u odnosu na protekle dane
Vanredne mere odbrane od poplava i dalje na Uni, Kupi i Savi, stanje u Hrvatskoj bolje u odnosu na protekle dane - Copyright Printscreen YouTube/HRT

veličina teksta

Aa Aa

Vanredne mere odbrane od poplava i dalje su na snazi za područja reka Une, Kupe i Save kod Jasenovca, ali je stanje daleko bolje u odnosu na protekle dane.

Vodostaj je jutros u devet sati bio 60 centimetra niži od maksimuma, ali je i dalje zbog mogućeg izlivanja Une zatvoren put od Hrvatske Kostajnice prema Dvoru, pa se do nekih sela još uvek može samo čamcima. 

Vanredne mere odbrane od poplava su i na reci Kupi na lekeničkom, petrinjskom i sisačkom području, ali je vodostaj kod Farkašića jutros počeo da stagnira.

Poplavljeno je vikend naselje u Maloj Gorici. Na lokacijama uz rijeku Kupu na području Sisačko-moslavačke županije na kojima su u toku radovi sanacije nasipa nastalih u zemljotresu, preduzimaju se i dalje sve potrebne mere stabilizacije i podizanja nasipa kako bi se spremno dočekao dolazak vodenog tala reke Kupe iz pravca Karlovca. 

"Opasnosti za kuće nema. Službe rade boks-barijere koje garantiraju da neće doći do probijanja vode prema kućama. Možemo biti srećni da vodostaj stagnira, verujemo u dobar rasplet", rekao je jutros Željko Tonković, načelnik Civilne zaštite Petrinje, preneo je hrvatski Večernji list.

Vanredne mere odbrane od poplave na snazi su i na području reke Save kod Jasenovca gde su također neki lokani putevi poplavljeni, ali od juče su otvorene ustave koje vodu puštaju u Lonjsko Polje tako da  vodostaj Save u Jasenovcu trenutačno ne raste. 

I dalje je na snazi vanredno stanje odbrane od poplava na deonicama malog sliva Lika: Lipovo polje i Lika donji tok.

Zbog izlivanja vode zatvorene su neke saobraćajnice. Situacija na području Gračaca gde je voda ušla u kuće se poboljšava. 

Komentari (0)

Evropa