Region

Predsednica Skupštine Crne Gore o političkoj krizi: Nadam se da do prekida pregovora između Crne Gore i EU neće doći

Komentari

Autor: Tanjug

01/01/2023

-

19:50

Predsednica Skupštine Crne Gore o političkoj krizi: Nadam se da do prekida pregovora između Crne Gore i EU neće doći
Predsednica Skupštine Crne Gore o političkoj krizi: Nadam se da do prekida pregovora između Crne Gore i EU neće doći - Copyright Prinskrin/Youtube/Predsjednica Skupštine Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović najavila je da će nakon božićnih praznika ponovo pokrenuti parlamentarni dijalog radi dogovora o ključnim pitanjima za izlazak zemlje iz političke i institucionalne krize.

Ona je u intervjuu podgoričkim Vijestima kazala da su evropski partneri prilično zabrinuti zbog političke i institucionalne krize u kojoj se Crna Gora nalazi i jako spremni da pomognu da se ona prevaziđe, ali veruje da u Crnoj Gori ima dovoljno snage za postizanje kompromisa.

"Nadam se da do prekida pregovora između Crne Gore i EU neće doći, te da će svi relevantni politički faktori shvatiti ozbiljnost situacije i učiniti sve da čelnici EU tu soluciju uopšte ne uzimaju u razmatranje kada je naša država u pitanju", kazala je Đurović.

Podsetila je da su dve vlade izgubile poverenje u protekle dve godine, a dešavanja koja su usledila, kaže, pokazala su da se stanje u crnogorskom društvu drastično promenilo nakon 30. avgusta 2020. godine.

"Sada prolazimo kroz promene koje su odraz sazrevanja demokratije oslikane prvenstveno kroz slobodu misli i delovanja građana u svim sferama, što je dobro i korisno za sveukupan razvoj društva. Smatram da je to nova vrednost koju smo ostvarili i koju treba da negujemo u budućnosti, kako bi naša država išla napred", rekla je Đurović.

Istakla je da veruje da su svi politički akteri svesni da, kako kaže, moramo dati maksimum kako bismo odgovorili pomenutim izazovima, da smo to dužni našim građankama i građanima, koji u velikom procentu i dalje podržavaju pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

"U tom smislu, očekujem da u narednoj godini svi budemo mudriji, tolerantniji i spremniji na dogovor oko pomenutih, ključnih pitanja, kako bismo državu izveli iz krize u kojoj se nalazi i nastavili naš EU put", kaže Đurović.

"Evropski partneri zabrinuti zbog krize"

Na pitanje da li veruje da EU samo plaši Crnu Goru prekidom pregovora o članstvu, Đurović je rekla da ne bi sebi dozvolila luksuz da u javnosti interpretira ono što dobija kao informacije u direktnim kontaktima sa diplomatama, specijalnim izaslanicima, ministrima i drugim ličnostima sa kojima se sreće gotovo svakodnevno.

"Ono što mogu podeliti sa crnogorskim građanima jeste da su naši evropski partneri prilično zabrinuti zbog političke i institucionalne krize u kojoj se Crna Gora nalazi, ali i jako spremni da nam pomognu da istu prevaziđemo", rekla je šefica crnogorskog parlamenta.

Njihove najave o eventualnom prekidu pregovora je, kaže, ispratila i, s tim u vezi, može da istakne da i dalje veruje da u Crnoj Gori ima snage za postizanje kompromisa o ključnim pitanjima oko kojih i EU traži dogovor, a to je, podsetila je, pre svega, izbor sudija Ustavnog suda, što je osnovni preduslov za rešavanje i svih drugih otvorenih pitanja.

Na pitanje koliko je realno da će se parlamentarna većina dogovoriti oko formiranja nove vlade, Đurović je rekla da je većina postigla dogovor da Miodrag Lekić bude mandatar.

"Ono što ja vidim jeste da postoji volja i odlučnost parlamentarne većine da istraje u nameri da gospodin Lekić postane novi premijer Crne Gore i, shodno tome, gajim uverenje da će svi politički subjekti koji će potencijalno učestvovati u novoj izvršnoj vlasti biti spremni na kompromis i dogovor oko svih pitanja. Tu uključujem i bezbednosni sektor, koji je nesporno važan i često pod lupom javnosti", rekla je Đurović.

Smatra da činioci eventualne nove vlade apsolutno moraju pronaći najbolja rešenja za sve resore i sektore, te da se po svaku cenu mora izbeći da partijska nadgornjavanja, nesporazumi, lični animoziteti i sujete spreče izbor najprofesionalnijih i najkvalitetnijih kadrova na svim pozicijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa