Region

Sarajevo i jutros najzagađeniji grad sa indeksom 304, vazduh nezdrav i u Zenici, Visokom i Kaknju

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

09:45

Sarajevo i jutros najzagađeniji grad sa indeksom 304, vazduh nezdrav i u Zenici, Visokom i Kaknju
Sarajevo i jutros najzagađeniji grad sa indeksom 304, vazduh nezdrav i u Zenici, Visokom i Kaknju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sarajevo je i jutros najzagađeniji grad sa indeksom kvaliteta vazduha 304, što predstavlja opasnost za ukupno stanovništvo.

Preporučuje se građanima da tokom boravka napolju treba izbegavati bilo kakve napore, a najugroženijim kategorije stanovništva kao što su trudnice, stare osobe i deca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, preporučuje se da ostanu u svojim domovima.

Kvalitet vazduha je vrlo nezdrav i na području Zenice sa indeksom 254, te Visokom i Kaknju sa indeksom kvaliteta 226, odnosno 206.

Nezdrav vazduh sa nešto nižim indeksima kvaliteta je i u Hadžićima, Jajcu, Tuzili i Vogošću, objavljeno je na portalu Ekoakcija, prenela je Fena.

Zbog značajnog rasta koncentracija zagađujućih čestica, kao i prognoziranih vremenskih prilika, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoline Kantona Sarajeva je, na predlog Stručnog tela juče proglasilo epizodu “Upozorenje”.

Zabranjuje se održavanje organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, navodi se u saopštenju.

Tokom epizode „Upozorenje“ zabranjuje se i izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom. Obaveza je svih postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50kW, koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, da smanje temperaturu za minimalno tri stepena. Također se nalaže smanjenje broja radnih sati tehnoloških postrojenja sa Liste pogona i postrojenja kojima namjena nije proizvodnja toplotne energiju za grejanje, za minimalno 20 odsto.

Upućen je i apel stanovništvu da redukuju korištenje motornih vozila, koliko god je to moguće, preneli su sarajevski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa