Region

Šmit: Obeležavanje Dana Republike Srpske je neustavno

Komentari

Autor: Tanjug

04/01/2023

-

14:50

Šmit: Obeležavanje Dana Republike Srpske je neustavno
Visoki predstavnik u BiH Krstijan Šmit - Copyright Tanjug/FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit, koji u Republici Srpskoj nije priznat jer nije imenovan u Savetu bezbednosti UN, protivi se obeležavanju Dana Republike Srpske, 9. januara, i tvrdi da je obeležavnje ovog datuma protivno Ustavu BiH.

Komentarišući najavljene javne proslave toga dana u Republici Srpskoj, Šmit je u izjavi objavljenoj na portalu OHR, naveo da se Ustavni sud BiH u nizu svojih odluka bavio  proglašavanjem ovog datuma Danom Republike Srpske i neusklađenošću te odluke sa Ustavom BiH i, kako kaže, "jasno utvrdio da je 9. januar kao Dan RS neustavan".

"Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati na celoj teritoriji BiH. Dakle, obeležavanje 9. januara kao Dana RS pokazuje jasno neprihvatanje Ustava BiH, vladavine prava i otvoreno nepoštovanje odluka i autoriteta Ustavnog suda BiH", naveo je Šmit.

Ustavni sud BiH je, dodao je Šmit, u svojoj odluci istakao da "izbor 9. januara kao datuma za obeležavanje  Dana Republike Srpske nema simboliku kolektivnog zajedničkog sećanja koje može doprineti jačanju kolektivnog identiteta kao vrednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštovanju različitosti kao osnovnih vrednosti modernog demokratskog društva".

Šmit smatra da svaki praznik treba proslavljati u skladu sa postojećim zakonskim okvirom i treba na inkluzivan način poštovati, bez diskriminacije, sve segmente društva, uključujući i sve konstitutivne narode i sve ostale građane BiH. 

"Dejtonski mirovni okvir zahteva međusobno poštovanje i razumevanje. Visoki predstavnik je naglasio i da oba entiteta i Distrikt Brčko imaju multietnički karakter i stoga svi praznici treba da povezuju a ne da dele ljude. To je i u duhu Ustava Republike Srpske kao entiteta Bosne i Hercegovine", naveo je Šmit.

"Uvažavanje pravnih činjenica ključno za prosperitet BiH"

Dodao je da prosperitet Bosne i Hercegovine treba graditi na saradnji, međusobnom razumevanju i pomirenju, što zauzvrat zahteva uvažavanje pravnih činjenica.

"Radovan Karadžić i Ratko Mladić su osuđeni ratni zločinci i kreatori genocida. Zato se nazivaju zločincima, a ne herojima. Tražim od svih javnih zvaničnika da to poštuju i okrenu se ka zajedničkoj budućnosti. Dejtonski mirovni sporazum je postavio temelje za miran razvoj i on se mora poštovati", naveo je Šmit.

Dan Republike Srpske, kako je ranije najavljeno u Banjaluci, ove godine biće obeležen svečanim defileom u Istočnom Novom Sarajevu. Udruženja boraca i civilnih žrtava u Kantonu Sarajevo za danas su najavili protest protiv obeležavanja 9. januara kao Dana Republike Srpske, a okupljanjej je najavljeno u "Muzeju hrabrosti" s ciljem da se zaustavi proslava Dana republike Srpske.

Tim povodom oni su se obratili Šmitu i predstavnicima  međunarodne zajednice u BiH zahtevajući da, kako se navodi, "hitno i konkretno reaguju" i "zaustave antidejtonsko i antiustavno delovanje rukovodstva RS".

Svečani defile u Istočnom Sarajevu povodom 9. januara - Dana Republike Srpske biće obeležen masovno i dostojanstveno, bez obzira na najavljena okupljanja bošnjačkih ratnih udruženja, poručio je juče predsednik Opštinske boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak.

"Mi smo miroljubiv narod i obeležavanjem našeg najznačajnijeg dana ne vređamo niti ugrožavamo nikoga. Želimo da poručimo susedima Bošnjacima da uživaju i budu strpljivi i da ne čine neke gluposti i ispade koji bi samo narušili ionako teške odnose između Srba i Bošnjaka", poručio je, između ostalog, Tuševljak.

 

Komentari (0)

Evropa