Region

Zambijski sud odredio kauciju od 1.100 dolara po osobi za hrvatske državljane uhapšene zbog sumnje za trgovinu ljudima

Komentari

Autor: Tanjug

12/01/2023

-

19:47

Zambijski sud odredio kauciju od 1.100 dolara po osobi za hrvatske državljane uhapšene zbog sumnje za trgovinu ljudima
Zambijski sud odredio kauciju od 1.100 dolara po osobi za hrvatske državljane uhapšene zbog sumnje za trgovinu ljudima - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sud u zambijskom gradu Ndoli odlučio je danas da osam državljana Hrvatske, odnosno četiri bračna para, koji su uhapšeni zbog sumnje za pokušaj trgovine ljudima, budu pušteni da se brane sa slobode uz kauciju od po 20.000 zambijskih kvača, što je oko 1.100 dolara po osobi.

Njima su određene i posebne mere obaveznog javljanja policiji, uz regulisani boravak u Zambiji, javila je Hina pozivajući se na diplomatske izvore.

Naredno ročište je zakazano za 23. januar.

Hrvatski državljani su uhapšeni u Zambiji početkom decembra na putu za Hrvatsku sa četvoro usvojene dece iz DR Kongo za koju navodno nemaju validnu dokumentaciju.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je ranije danas da je kod svog zambijskog kolege urgirao da se hrvatskim državljanima obezbede dobri uslovi i naglasio da su oni u ovu afričku zemlju ušli, kako je naveo, s „plemenitom namerom usvajanja".

Hrvatski državljani su se na prvom ročištu izjasnili da nisu krivi.

Prema pisanju hrvatskih medija, četiri bračna para su najverovatnije uhapšena po prijavi zaposlenih iz hotela u kome su odseli, jer je Tužilaštvo izvelo tri svedoka, od kojih su dve bile zaposlene u hotelu i govorile su o njihovom ponašanju prema deci, a treći svedok je bila zaposlena u Imigracionoj službi na aerodromu u Ndoli.

Komentari (0)

Evropa