Region

Krivokapić odbacuje optužbe opozicije: DPS uzalud pokušava da spere ratnu prošlost

Komentari

Autor: Tanjug

17/05/2021

-

14:21 >> 12:29

Krivokapić odbacuje optužbe opozicije: DPS uzalud pokušava da spere ratnu prošlost
Krivokapić odbacuje optužbe opozicije: DPS uzalud pokušava da spere ratnu prošlost - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić odbacio je optužbe opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) da glorifikuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu pomoć Srebrenici.

Poklonjenje žrtvama nije glorifikacija, naveo je Krivokapić i DPS-u, kojeg je nazvao kukavičkim, poručio da uzalud pokušava da spere svoju ratnu prošlost.

"Vi bi, gospodo iz DPS-a trebalo da se izvinite porodicama žrtava, jer ste opet i opet pokazali da vam je političko važnije od državničkog držanja, da vam je populizam preči od mirnog počivanja srebreničkih žrtava i mira koji njihove porodice nalaze boreći se da nastave život bez najvoljenijih", naveo je Krivokapić u saopšenju dostavljenom i Tanjugu.

Premijer je na taj način reagovao na saopštenje DPS-a od subote u kojem ga oni prozivaju da glorifikuje Vučićev doprinos Srebrenici i pozivaju ga da, ako ima dokaze za umešanost bilo koga iz te stranke u genocid u Srebrenici, dokaze dostavi institucijama BiH.

Krivokapić: Reč je o nepotpisanom saopštenju

U nastavku polemike Krivokapić za DPS-ov odgovor kaže da je nepotpisano saopštenje, ali ne, kako navodi, i "rukopis i rukodelo vašeg šefa".


"Dokazi o tridesetogodišnjem radu nose prvo njegovo ime, pa onda redom jasna imena i prezimena. Svi ti dokazi biće dostavljeni i do detalja ispitani pred reformisanim i slobodnim institucijama od kojih se nećete moći sakriti nijednim saopštenjem. Ostale kvalifikacije stavljam vama na Obraz, vama priliče, ne meni, niti ikome iz nove vlasti", poručio je Krivokapić.

Istakao je da DPS svojim nepotpisanim saopštenjem, kako kaže, i priliči večitim kukavicama lične politike koju čak i oni odbacuju, u bledom pokušaju odbrane onoga što je neodbranjivo, politike koju je svet video i koju na ovim prostorima pamte svi.

"DPS uzalud pokušava da spere svoju ratnu prošlost intrigarenjem po biografijama ljudi koji Crnoj Gori ne duguju ništa, a kojima DPS duguje sve", naveo je Krivokapić.

Ponovio je da je Skupština Crne Gore već 2009. usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se osuđuje masovni zločin u Srebrenici počinjen 1995.


"Jedino što je postalo očigledno je da savest DPS-a, i gospodina koji se krije iza nepotpisanog saopštenja svoje partije, nije mirna, kao što je očigledno i da isti ni sami ne veruju u sadržaj toga teksta, pa hoće da im aktuelna vlast umiri savest i spasava političku čast. Sa nama gospodo nema pregovora i nema trgovine ni sa jednom jedinom žrtvom, nastalom upravo vašom politikom 90-tih", naveo je Krivokapić i dodao: "Ni čast ni savest niko vam ne može spasiti, jer vi niste spašavali narode SFRJ nego ste ih ili predvodili u pogibije, ili njihove pogibije pomagali gorivom, oružjem i deportacijom".

Komentari (0)

Evropa