Region

"Zajednički izazov 23" - vojna vežba u Crnoj Gori okupila 250 učesnika iz pet država

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2023

-

23:49

"Zajednički izazov 23" - vojna vežba u Crnoj Gori okupila 250 učesnika iz pet država
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Kolašinu je danas počela najveća međunarodna zimska vojna vežba u Crnoj Gori "Zajednički izazov 23", koja je okupila oko 250 učesnika iz pet država.

Kako se navodi u saopštenju crnogorskog Ministarstva odbrane, u naredne dve sedmice, pripadnici Vojske Crne Gore, Austrije, Severne Makedonije, SAD, Italije i NATO centra izvrsnosti za planinsko ratovanje u širem rejonu Kolašina, posebno na prostorima okolnih planinskih masiva, uvežbavaće napadne i operacije traganja i spašavanja, dok će komande unapređivati procese donošenja vojnih odluka, prenosi CDM.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja vežbe u kasarni "Breza" komandant 1. Pešadijskog bataljona Vojske Crne Gore potpukovnik Miloš Gačević istakao je da je to prvi put da se na teritoriji Crne Gore organizuje međunarodna vojna vežba tog kapaciteta u zimskim uslovima.

"Njen cilj je podizanje nivoa interoperabilnosti i sposobnosti naših, savezničkih i partnerskih jedinica i komandi prilikom izvršavanja zadataka iz domena planinskog ratovanja", rekao je Gačević.

On je naglasio da je posebno važno što vežba, pored vojnog ima i civilni karakter, i da je to od velikog značaja za buduću podršku civilnim institucijama.

Šef Kontrole vežbe (ExCOn), pukovnik Oružanih snaga Austrije Bernd Rot rekao je da austrijski eksperti za planinsko ratovanje doprinose vežbi na više načina, kao i da je jedan od fokusa treninga i na mobilnosti u zimskim uslovima.

"Interoperabilnost multinacionalnih snaga ključni je faktor koji želimo da postignemo, kao i međusobno razumevanje. Jer, na kraju dana, vojnici različitih nacija osećaju istu hladnoću i podnose iste teškoće. Kada to podele, ne razvijaju samo taktičke veštine, već i prijateljstva", poručio je Rot.

Ceremoniji otvaranja je prisustvovao i ambasador Austrije u Crnoj Gori Karl Miler.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa