Region

Nemci prošle godine uložili najviše novca od svih stranaca u nekretnine u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2023

-

15:52

Nemci prošle godine uložili najviše novca od svih stranaca u nekretnine u Crnoj Gori
Nemci prošle godine uložili najviše novca od svih stranaca u nekretnine u Crnoj Gori - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački državljani i kompanije uložili su prošle godine u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca. 

Neki prodaju i imovinu u Nemačkoj kako bi u Crnoj Gori pokrenuli turistički biznis, preneo je Dojče vele.

Petočlana porodica Oberender iz Koburga u nemačkoj saveznoj pokrajini Bavarskoj u junu prošle godine prvi put je posetila Crnu Goru.

Samo dva meseca kasnije, kupili su kuću u primorskom naselju Utjeha kod Bara. 

Vratili su se kratko u Nemačku, da bi je od novembra trajno zamenili Crnom Gorom.

"Raspitivali smo se kod prijatelja za više zemalja, Bugarsku, Mađarsku, čak i Meksiko. Kao deca smo bili nekoliko put na odmoru u Jugoslaviji, u Dubrovniku. Već odavno nam se sviđa mentalitet ljudi ovde, a posebno kad kažu: Vi u Nemačkoj radite a mi u Crnoj Gori živimo“, kažu Anja i Ralf Oberender za Dojče vele. 

Oboje su informatičari, a Ralf i inženjer elektrotehnike. 

Ćerke Hana i Ela već su se upisale u osnovnu školu u Ulcinju i uče crnogorski jezik, a njihovim stopama će uskoro i mali brat Maks. 

Svoj dom u Nemačkoj su stavili na prodaju i čekaju kupca.

Oberenderovi su samo jedna od nemačkih porodica koja se doselila u Crnu Goru u poslednjih godinu dana. 

Po podacima crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u Crnoj Gori, koja ima oko 600.000 stanovnika, trenutno boravi više od 700 državljana Nemačke.

Da je pojačano interesovanje Nemaca za dolazak pokazuje i to što su prošle godine nemački državljani i kompanije uložili najviše novca od svih stranaca u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori. 

Strani građani i kompanije kupili su u prvih 10 meseci 2022. nekretnine u vrednosti od 370 miliona evra, pokazuju podaci Centralne banke Crne Gore.

Na prvom mestu su Nemci sa 57 miliona evra, a prate ih do sada neprikosnoveni Rusi sa 50 miliona. 

Na to je sigurno uticao i Vladin program ekonomskog državljanstva odnosno dobijanja crnogorskog pasoša u zamenu za investicije.

Nemci u Crnoj Gori uglavnom su skoncentrisani u Baru, pa ih već zovu ,"barski Nemci". 

Najpoznatiji je Mihael Bader, koji već 15 godina živi u naselju Utjeha i "prva je pomoć" mnogim sunarodnicima pri dolasku u Crnu Goru. 

Tako je pomogao i Oberenderovima. 

Bader je u Nemačkoj živeo kod Koblenca, u saveznoj pokrajini Porajnje, da bi nakon crnogorskog referenduma o nezavisnosti 2006. u Crnoj Gori kupio jedan stan, kako kaže, "čisto za odmor".

"Tada nisam razmišljao o turizmu ili nekom drugom poslu. Međutim, ubrzo sam, sasvim slučajno, izdao taj stan i stigli su mi prvi turisti. Sledeće godine ih je došlo još više. Onda sam shvatio kakva je to razvojna šansa pa sam, korak po korak, zamenio Nemačku Crnom Gorom", priča Bader za Dojče vele.

Otada izdaje apartmane i uz pomoć partnera organizuje izlete i ture po Crnoj Gori, a osnovao je i fondaciju "Budućnost crnogorskog turizma".

Fokusiran je na turiste sa nemačkog govornog područja, a zajedno sa još dva Nemca neumorno promoviše Crnu Goru kao turističku i kulturnu destinaciju a posebno je ponosan na promociju preko nemačkih TV kuća kao što su SAT 1, WDR, SWR i ARTE.

Komentari (0)

Evropa