Region

Ambasada Ukrajine protestuje zbog otkazivanja koncerata belorusko-ukrajinskog benda u Budvi: Slučaj bez presedana

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug

15/02/2023

-

17:19

Ambasada Ukrajine protestuje zbog otkazivanja koncerata belorusko-ukrajinskog benda u Budvi: Slučaj bez presedana
Ambasada Ukrajine protestuje zbog otkazivanja koncerata belorusko-ukrajinskog benda u Budvi: Slučaj bez presedana - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Koncert belorusko-ukrajinskog rok benda Ljapis Trubeckoj otkazan je u Budvi nakon okupljanja stotina građana koji su izrazili nezadovoljstvo jer smatraju da bend širi rusofobne poruke i prikuplja novac za ukrajinsku armiju.

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori reagovala je zbog otkazivanja koncerta  koji je trebalo da bude održan u klubu „Palažo“ u Budvi, smatraju da je o slučaju bez presedana i pozivaju crnogorsku vlast da, kako navode, da hitno reaguju na ovaj incident i učine sve da osiguraju bezbednost Ukrajinaca koji borave u Crnoj Gori.

Ambasada je na zvaničnom Tviteru izrazila izuzetnu zabrinuti zbog otkazivanja koncerata benda „Ljapis“ u Budvi 14. februara.

„Ovaj slučaj je bez presedana. Nemogućnost obezbeđenja sigurnosti gostiju koncerta je izuzetno alarmantan signal za sve“, navedeno je u saopštenju.

Naveli su i da je svaki pritisak na vlasnike kluba, gde je trebalo da se održi nastup, i ukrajinske goste, kao i javno ispoljavanje agresije i govora mržnje, apsolutno neprihvatljivi i moraju se kategorično osuditi.

„Akcija, koja je održana 14. februara uveče ispred zgrade ovog kluba može se protumačiti kao direktna pretnja ukrajinskim posetiocima Budve. Nemogućnost obezbeđenja sigurnosti gostiju Budve i osoba koje su planirale da prisustvuju koncertu je izuzetno alarmantan signal za sve. Pozivamo crnogorske vlasti da hitno reaguju na ovaj incident i učine sve da osiguraju bezbednost Ukrajinaca koji borave u Crnoj Gori“, navedeno je u saopštenju Ambasade na društvenim mrežama.

Koncert beloruskog rok benda Ljapis Trubeckoj otkazan je u Budvi nakon okupljanja stotina građana koji su izrazili nezadovoljstvo jer smatraju da bend širi rusofobne poruke i prikuplja novac za ukrajinsku armiju.

Ovo je drugo otkazivanje koncerta ekstremističke grupe koje je bilo planirano za sinoć, a pre nekoliko dana grupa je trebalo da održi koncert u Domu omladine Beograd, ali je i taj koncert otkazan zbog, kako su naveli organizatori "lošeg zdravstvenog stanja frontmena sastava".

Jučerašnji koncert bio je zakazan u jednoj budvanskoj diskoteci, ali je usled velikog nezadovoljstva građana Budve, koncert premešten u Kotor.

Jedan od građana Budve koji je iskazao nezadovoljstvo povodom održavanja koncerta ovog "ukro-beloruskog Tompsona" bio je i novinar Igor Damjanović, koji je u izjavi za Srnu izjavio da je nastup ovog agresivnog benda koji šalje rusofobne poruke morao da bude otkazan.

"Spontani revolt pokazale su sinoć i stotine građane Budve, odlučnih da po svaku cenu spreče nastup esktremističkog rok benda Ljapis Trubeckoj, na čijim nastupima širom sveta se šalju se rusofobne poruke i skuplja se pomoć za ukrajinsku armiju", rekao je Damjanović.

On je istakao da bratoubilački rat Rusije i Ukrajine predstavlja veliku tragediju i siguran je da većina građana Crne Gore želi da što pre zavlada mir i zaustavi se stradanje.. 

Komentari (0)

Evropa