Region

Nakon Pule, i gradonačelnik Osijeka zabranio koncert narodne muzike

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2023

-

10:08

Nakon Pule, i gradonačelnik Osijeka zabranio koncert narodne muzike
Nakon Pule, i gradonačelnik Osijeka zabranio koncert narodne muzike - Copyright Prinskrin/Youtube/Hrvatska radiotelevizija, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je pulski gradonačelnik Filip Zoričić zabranio koncert narodne muzike u tom gradu, organizatori su najavili da će koncert biti održan u Osijeku, ali je i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić (HDZ) poručio da najavljeni koncert ne može biti održan u gradskom prostoru.

"Osijek je srednjoevropski grad koji ima naglašenu evropsku dimenziju, grad koji se intenzivno razvija u pravu slavonsku metropolu, grad koji ima najveću kulturnu manifestaciju Istočne Hrvatske u vidu Osječkog leta kulture koja dokazuje kako kultura i umetnost savršeno pristaju gradu na Dravi", napisao je gradonačelnik Osijeka na Fejsbuku.

Naveo je, između ostalog, da je iz medija saznao da će Osijek postati "zamenski grad" za najavljeni koncert koji je prvobitno trebalo da bude održan u Puli.

"S obzirom na identitet grada koji razvijamo i kojem stremimo, ovakva 'promocija' zasigurno nije pravi i željeni put koji podržavam. Ne želim uticati na to šta će ko privatno da sluša, ali smatram da treba biti selektivan u odabiru sadržaja koji se nudi u javnom i gradskom prostoru. Taj sadržaj treba biti usklađen s vizijom razvoja i pozicioniranja grada u budućnosti", naveo je takođe Radić.

Istakao je da kao gradonačelnik, apsolutno podržava reakciju kolege gradonačelnika Pule. 

"Kako sam već napomenuo, svestan sam da ova odluka otvara rasprave kako donositi odluke, šta dozvoliti, a šta ne, kako u tim odlukama izbeći subjektivni uticaj ličnih afiniteta i slično. Sva ta pitanja - stoje. I možda sada nemamo sve odgovore, ali imamo odgovor šta ne želimo", naveo je Radić.

Projekat Hiljadarka, koja je 25. marta nameravala da organizuje koncert u pulskom Domu sportova na kojem je trebalo da nastupe pevači narodne muzike, najavila je tužbu protiv pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića jer nije odobrio korištenje gradskog prostora za ovaj muzički događaj.

Na koncertu je trebalo da nastupe poznati pevači narodne muzike Duško Kuliš, Dragan Kojić, Ana Bekuta i Zorana Mićanović, a organizatori su juče u svom reagovanju prozvali Zorčića da je u komunikaciji s njima bio nekulturan i prost na nacionalnoj osnovi.

“To nije primereno za ovaj grad, iza toga stojim i neću od toga odustati. To je razlog otkazivanja jer Pula pripada drugom identitetu kad govorimo o Evropi, Mediteranu, Zapadu. Jednostavno, turbo folk muzika ne može biti u javnom prostoru Pule. Iza toga stojim i gotovo”, poručio je gradonačelnik Zoričić u izjavi za novinare. Dodao je kako je Pula “trenutno evropski hotspot za koncerte”.

Na pitanje da li je istina to što su organizatori koncerta izjavili da je u komunikaciji s njima bio prilično nekulturan i prost na nacionalnoj osnovi, Zoričić to negira i najavljuje tužbu protiv organizatora.

Ovim povodom oglasio se i istarski župan Boris Miletić i istakao da, ako je istina ono što su saopštili organizatori, smatra apsolutno nedopustivim bilo kakvo vređanje na nacionalnoj, verskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.

“Ponavljam, ako je navedeno istinito, najoštrije osuđujem takvu retoriku, koja je tolerantnoj Puli i Istri nepoznata i nesvojstvena. Naša je regija upravo poznata po svojoj otvorenosti i multikulturalnosti i takva će uvek biti”, zaključio je Miletić, prenela je Hina.

 

Komentari (1)

Evropa