Region

Trka za predsednika Crne Gore: Četiri kandidature potvrđene, još toliko na čekanju - među njima i influenser

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/02/2023

-

21:02

Trka za predsednika Crne Gore: Četiri kandidature potvrđene, još toliko na čekanju - među njima i influenser
Trka za predsednika Crne Gore: Četiri kandidature potvrđene, još toliko na čekanju - među njima i influenser - Copyright Skupština CG, Screen YT/RTCG, DAN info, Zeljko M., Tanjug/SIPCG, Milica N., Sava R., EPA/BORIS P.

veličina teksta

Aa Aa

Do predsedničkih izbora u Crnoj Gori ostalo je još manje od tri nedelje, ali spisak kandidata još nije nompletiran. Državna izborna komisija (DIK) do danas je potvrdila četiri predsedničke kandidature, a još toliko je na čekanju. 

Državna izborna komisija do sada je potvrdila kandidature aktuelnog predsednika države Mila Đukanovića, koga je kandidovala Demokratska partija socijalista (DPS), lidera DF Andrije Mandića, Draginje Vuksanović Stanković iz Socijaldemokratske partije (SDP) i lidera Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića.

Dok je kandidatura Đukanovića proglašena juče, lider DF-a Andrija Mandić uveliko je započeo svoju predsedničku kampanju. On je objavio predizborni spot sa mladim aktivistima, gde govori o pomirenju, budućnosti i ekonomiji.

"Mi smo u misiji pomirenja Crne Gore, i mi treba, a posebno vi mladi, da doprinesete tome. Dosta smo se delili, dosta smo se svađali, sada je prava prilika da se Crna Gora pomiri i da krene napred", kaže Mandić u spotu objavljenom na Tviteru.

Draginji Vuksanović Stanković iz Socijaldemokratske partije (SDP), jedinoj dami među kandidatima, DIK je kandidaturu potvrdio 23. februara. 

Lideru Ujedinjene Crne Gore Goranu Daniloviću kandidatura je potvrđena danas, nakon što ju je prethodno DIK odbio jer nije imao dovoljno validnih potpisa. Danilović je tada rekao da je neko brisao podatke s obrazaca s potpisima, zbog čega je obavešteno i Specijalno državno tužilaštvo. 

Na čekanju još četiri imena

Potvrdu Državne izborne komisije čeka još četiri kandidata.

U danu kada je isticao rok za prijavu kandidata, Demokrate su kandidovale svog čelnika Aleksu Bečića, a Pokret "Evropa sad" potpise za kandidaturu Jakova Milatovića. 

Nekoliko sati do isteka roka potpise podrške DIK-u dostavio je i influenser Jovan Radulović Jodžir, a DIK bi još trebalo da odlučuje i o kandidaturi Nikšićanina Željka Matijaševića kojeg je predložila Grupa građana.

Lider Demokrata, nekadašnji predsednik crnogorskog parlamenta, Aleksa Bečić u predsedničku trku ulazi prvi put. Bečić je nakon sednice Glavnog odbora stranke, naveo da je kao predsednički kandidat spreman da se bori za svoju zemlju i narod.

"Spreman sam da se borim za našu čast, slobodu, državnosti i jedinstvo. Spreman da se borim za našu budućnost, sve vere i nacije. Verujem da ćemo mi, protivnici bivšeg režima, biti poslednji narod koji se branio od svog predsednika", rekao je on.

Matijašević je DIK-u predao sedam potpisa podrške, nakon čega je iz tog tijela konstatovano da "prilikom predaje kandidature za predsedničke izbore nije podneo ništa od onoga što je propisano", te da će, ukoliko želi da učestvuje u trci za predsednika Crne Gore, morati da za 48 sati dostavi sva potrebna dokumenta.

DIK je odbio kandidata pokreta Evropa sad Milojka Spajića, što je slučaj koji je do sada izazvao najviše pažnje, nakon čega je ovaj pokret kandidovao Jakova Milatovića. 

"Mislim da sam pravi kandidat iz PSE da u narednom periodu konačno u Crnoj Gori budem predsednik svih građana što do sada nije bio slučaj. Verujem u siguran prolaz u drugi krug, i verujem da će 2. aprila konačno nakon 30-godišnje vladavine jednog čoveka Crna Gora progledati i prodisati i vratiti se na put demokratskog razvoja", kazao je Milatović.

Njega je podržao Dejan Vukšić iz Demohrišćanskog pokreta koji je prethodno najavio kandidaturu, pa potom odustao.

Od kandidature je odustao i bivši ministar pravde Vladimir Leposavić. Potpise podrške za njega je skupljala Grupa građana "Pravda za sve". 

Predsednik se bira na pet godina, verovatan drugi krug

Predsednik Crne Gore se bira na pet godina, a biće izabran kandidat koji je dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije natpolovičnu većinu, biće održan drugi krug izbora za 14 dana, 2. aprila, u kome će učestvovati dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Analitičari sa kojima je Euronews Srbija razgovarao sigurni su da će se predsednik Crne Gore birati u drugom krugu predsedničkih izbora koji bi onda trebalo da se održe 2. aprila. 

I pre nego što je potvrđen kandidat DPS, profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić rekao je da ukoliko to bude Đukanović, on će i osvojiti najviše glasova u prvom krugu. Ipak, raspored bi mogao na novom glasanju da bude drugačiji.

"Nezamislivo je da nemamo drugi krug, ja ne vidim način da neko pobedi u prvom krugu. Ako bude Đukanović kandidat on će imati najveći broj glasova u prvom krugu, ali je sasvim izvesno da ćemo imati drugi krug, DPS kolokvijalno ni od koga ne može da uzme glasove. Tu jedino u drugom krugu ako se plasira, a nije nemoguće, Mandić ima problem i to je jedini scenario, makar u ovoj situaciji, bi DPS dobio izbore. Glasači Spajića, Milatovića i Bečića u toj situaciji ostali bi u apstinenciji, neki bi otišli da glasaju za Mandića, ali to izgleda ne bi bilo dovoljno da dobije drugi krug. Svaki drugi scenario, ako Milatović i Bečić idu u drugi krug, DPS gubi", zaključio je Bešić.

Da predsednik Crne Gore bude izabran u prvom izbornom krugu ne očekuje ni predsednik Pokreta Preokret i analitičar Srđan Perić. On smatra da bi se to jedino desilo da je nova većina na izbore izašla s jedinstvenim kandidatom. 

Na poslednjim predsedničkim izborima, koji su održani 15. aprila 2018. godine, učestvovalo je sedam kandidata, a aktuelni predsednik Milo Đukanović pobedio je u prvom krugu osvojivši 53,9 odsto glasova. Na birališta je tom prilikom izašlo oko 64 odsto birača.

Komentari (0)

Evropa