Region

Izbori za veća manjinskih zajednica u Hrvatskoj biće održani 7. maja

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2023

-

10:59

Izbori za veća manjinskih zajednica u Hrvatskoj biće održani 7. maja
Izbori za veća manjinskih zajednica u Hrvatskoj biće održani 7. maja - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Za manje od dva meseca, 7. maja, u Hrvatskoj će biti održani izbori na kojima će manjinske nacionalne zajednice u Hrvatskoj po šesti put birati svoja veća i predstavnike čiji zadatak je, kako se navodi, zauzimanje za njihov bolji status, učešće u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima.

Manjinski izbori održavaju se u prvoj sedmici maja, svake četiri godine, raspisuje ih vlada koja određuje jedinice, tj. županije, gradove i opštine u kojima će izbori biti sprovedeni.

Prema dostupnim, neslužbenim podacima, prenosi Hina, ovoga maja članove manjinskih veća trebalo bi da bira 14 nacionalnih manjina, a svoje predstavnike njih 19.  

Članovi veća nacionalnih manjina biraju se u županijama, gradovima i opštinama u kojem pripadnici pojedine manjine čine najmanje 1.5 posto stanovništva, u gradovima i opštinama u kojima živi više od 200 pripadnika pojedine manjine i u županijama u kojima ih živi više od 500.

Pre četiri godine, u maju 2019. oko 250.000 pripadnika nacionalnih manjina biralo je 352 manjinska veća i 109 predstavnika. Veća su birali u 19 županija i Gradu Zagrebu, koji ima status županije, u  68 gradova i 108 opština. Predstavnike su birali u 19 županija i u Zagrebu, kao i u  34 grada i jednoj opštini.

Na tim izborima je bilo gotovo sedam hiljada kandidata na 846 biračkih mesta.

Komentari (0)

Evropa