Region

Dodik: Gradnja Srpskog Sarajeva bila je najbolja moguća odluka

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2023

-

09:16

Dodik: Gradnja Srpskog Sarajeva bila je najbolja moguća odluka
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja

veličina teksta

Aa Aa

Gradnja Srpskog Sarajeva bila je najbolja moguća odluka, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i poručio da Srbi ne smeju nasesti ni na kakvo bratstvo i jedinstvo koje ih je "debelo koštalo".

"Vlada Srpske je od 2006. godine do danas u infrastrukturu ovog grada uložila više od 350 miliona KM i 200 miliona kroz podršku stambenoj izgradnji putem Investiciono razvojne banke. Izgrađena je bolnica, put prema Jahorini, tunel Stambolčić, a zadovoljan sam podrškom koju Srbija pruža i Istočnom Sarajevu i celoj Republici Srpskoj", naveo je Dodik.

Dodik je to poručio sinoć na svečanoj sednici u Istočnom Sarajevu povodom obeležavanja 30 godina od donošenja Statutarne odluke o organizaciji Srpskog Grada Sarajeva.

Dodik je podsetio da svaka opština u Republici Srpskoj treba da zahvali predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer je putem donacije u svakoj opštini obezbedio sredstva za neki od važnih objekata.

"Mi gledamo u Srbiju. Ponekad mi se čini da više volimo Srbiju nego sami sebe", rekao je Dodik.

Poručio je da Istočno Sarajevo ima velike izazove i da se može zaključiti da je Srba u FBiH sve manje, a muslimana u Istočnom Sarajevu sve više, te da treba osmisliti način na koji će ovakvo stanje biti održivo s obzirom na to da za Srbe nema slobode tamo gde nisu većina.

"Pobijeni smo gde nismo imali državu, kao što je slučaj bio u Jasenovcu i na drugim mestima. Pobijeni smo i isterani odavde, a danas u Sarajevu pričaju kako su tolerantni", podsetio je Dodik.

On je naglasio da ono što su Srbi dobili Dejtonskim sporazumom niko ne može oduzeti po cenu da ne budu u BiH, kao i da ne postoji ideja o BiH kako je promovišu u Sarajevu.

"Ona samo ima šansu da uspe kao dejtonska, sastavljena od dva entieta i tri konstitutivna naroda", rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Predsedniku Srpske uručeno i specijalno priznanje za doprinos razvoju grada – Grb Grada, a on je gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću poručio da u naredne tri godine grad može računati na još 100 miliona KM ulaganja u vredne projekte.

Mitropolit Hrizostom: Srpsko Sarajevo čuvati iznutra

Srpsko Sarajevo treba čuvati iznutra razvijanjem kulture, prosvete, institucija i svega što je mladima danas potrebno, rekao je mitropolit dabrobosanski Hrizostom i poručio da su sarajevski Srbi doprineli razvoju mnogih gradova u Srpskoj.

"Srećan sam i ponosan kao mitropolit da je Srpska pravoslavna crkva uveliko doprinela očuvanju duhovnosti u Sarajevu i Sarajevskom polju za vreme onog režima i zahvaljujući Crkvi koja je bila mučenička i sačuvala divan narod i divnu kulturu", rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit je istakao da je Crkva i u poslednjem ratu bila sa svojim narodom, "i kada je padalo i kada se iseljavalo".

"Danas smo sa vama, sa srpskim narodom Srpskog Sarajeva da ga još više gradimo, izgrađujemo i nadgrađujemo. Čuvajte Srpsko Sarajevo iznutra, jer grad se može osvojiti iznutra, isto kao i spolja. Treba sačuvati ono što smo mukom i žrtvom i krvlju naših sinova stvorili", naveo je mitropolit Hrizostom, prenela je RTRS.
 

Komentari (0)

Evropa