Region

Dodik: Prestanak kontakata RS i Srba na nivou BiH s američkim i britanskim diplomatama i njihovim ambasadama

Komentari

Autor: FoNet

17/03/2023

-

23:38

Dodik: Prestanak kontakata RS i Srba na nivou BiH s američkim i britanskim diplomatama i njihovim ambasadama
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da je na sastanku Saveta koalicije koja je na vlasti u Republici Srpskoj odlučeno da se sačini informacija i pristupi donošenju odluke u Narodnoj skupštini i Vladi Republike Srpske o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i njihovim ambasadama u Bosni i Hercegovini.

On je istakao da se već formira tim koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o antidejtonskom delovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom mešanju u unutrašnje stvari BiH.

"Dejtonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija i oni nisu ti koji bi mogli da ga tumače, jer je to stvar strana potpisnica i njegovih aneksa", rekao je Dodik, prenosi RTRS.

"Republika Srpska je potpisnik Aneksa, pogotovo Aneksa 4, koji je Ustav BiH, i Aneksa 10 o visokom predstavniku. Američke i britanske diplomate i ambasade sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, a posebno u poslednjem slučaju kada bez obavezne odluke Saveta bezbjednosti UN podržavaju privatno neimenovano lice za visokog predstavnika", naveo je Dodik u pisanoj izjavi.

Pored toga, dodao je, ambasador SAD otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH, solidarišući se s izjavom reisu-l-uleme Kavazovića o dizanju na oružje muslimana. To je za Srbe neprihvatljivo i sprečava bilo kakvu komunikaciju s nevedenim strukturama, jer je takvo ponašanje direktan udarac mogućem pomirenju u BiH.

"Stoga smo prisiljeni da obustavimo sve kontakte sa gore navedenim predstavnicima ambasada. Kontakte će obustaviti predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i predstavnici Srba na nivou BiH, od Predsedništva BiH, Saveta ministara, Parlamentarne skupštine i svih drugih koje su imenovali Srbi u zajedničkim institucijama", naveo je Dodik.

Dodik je precizirao da će Vlada Republike Srpske takvu odluku doneti tokom iduće sedmice, a Narodna skupština na prvom redovnom zasedanju, ukoliko se ne odluči da se organizuje vanredna sednica o tome.

Na ovo su nas prisilile SAD i UK, jer očigledno da pored svih dosadašnjih kršenja Dejtonskog sporazuma, a pogotovo aneksa 4 i 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumljivo i bez dileme pripada Republici Srpskoj, istakao je Dodik. 

Komentari (0)

Evropa