Region

Šmit: Krajnje vreme da se okonča formiranje vlasti u Federaciji BiH

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2023

-

17:01

Šmit: Krajnje vreme da se okonča formiranje vlasti u Federaciji BiH
Šmit: Krajnje vreme da se okonča formiranje vlasti u Federaciji BiH - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik za BiH Kristijan Šmit, kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju, upozorio je da je krajnje vreme da se okonča formiranje vlasti na osnovu izbora održanih u oktobru prošle godine i pozvao političke stranke da postupe odgovorno i tako obezbede nastavak sprovođenja nužnih reformi.

Šmit se oglasio u autorskom tekstu za sarajevski Dnevni avaz prvi put nakon što je Ustavni sud BiH prošle sedmice odbacio žalbe na njegove odluke o izmenama izbornog zakona i ustava Federacije BiH, što su ih podneli tadašnji članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Ustavni sud je ocenio da su Šmitove odluke od 2. oktobra prošle godine, donete na izborni dan, u skladu sa Ustavom BiH i da nema razloga za njihovo stavljanje van snage pa su time propala očekivanja Stranke demokratske akcije (SDA) i Komšićeve Demokratske fronte (DF) da bi osporavanjem odluka visokog predstavnika eventualno otvorili prostor za preuzimanje vlasti, pri svega u Federaciji BiH.

Nakon što su postali deo vlasti na državnom nivou, HDZ BiH i blok bošnjačko-građanskih stranaka, predvođenih SDP-om, dogovorili su i koaliciju na nivou Federacije, a rok za uspostavljanje nove vlade tog entiteta ističe 6. aprila.

"Politički akteri moraju se ponašati odgovorno i okončati proces uspostavljanja vlasti", poručio je Šmit u trenutku kada još nije jasno kako će nova vlada biti formirana. Iako HDZ i SDP s partnerima imaju većinu u Zastupničkom domu parlamenta Federacije i dalje imaju problem jer odluku o imenovanju vlade odbija da potpiše potpredsednik entiteta Refik Lendo iz SDA, a njegov je potpis nužna pretpostavka za zakonitu proceduru.

Mediji u BiH proteklog su vikenda najavili da visoki predstavnik planira ponovo da iskoristi svoja bonska ovlašćenja i navodno je već pripremio odluku kojom će deblokirati ovaj proces.

Prema nepotvrđenim najavama, tom bi odlukom pravo imenovanja nove vlade imali predsednik i jedan potpredsednik Federacije, a drugi koji se s tom odlukom ne bi saglasio morao bi za svoj veto da dobije podršku dve trećine zastupnika u matičnom klubu Doma naroda entitetskog parlamenta.

Odmah su usledile reakcije iz SDA i DF-a, koje su ponovo optužile Šmita da ide na ruku pre svega HDZ-u BiH, a da navodno ugrožava prava Bošnjaka.

Zastupnik SAD je u parlamentu Federacije Hamdija Abdić je otišao korak dalje i pozvao na "radikalne poteze".

Blok koji predvodi SDP odgovorio im je na to porukom kako postoji jednostavno rešenje odnosno, da ako ne žele Šmitovu intervenciju, dovoljno je da poštuju volju većine u parlamentu i tako omoguće formiranje vlasti.

"Pokažite barem minimum osećaja za demokratska načela i pozovite svog potpredsednika Lendu da ne blokira imenovanje vlade Federacije BiH iza koje stoji volja parlamenta", stoji u reakciji stranaka bošnjačko-građanskog bloka.

Sam Šmit u kolumni nije komentarisao najave nametanja novih odluka, ali je poručio da je došlo vreme da se "demokratska volja naroda pretoči u vlast i akciju", piše Avaz.

Komentari (0)

Evropa