Region

Predsednica FBiH donela odluku o formiranju vlade: Šta sledi dalje?

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2023

-

09:45

Predsednica FBiH donela odluku o formiranju vlade: Šta sledi dalje?
Predsednica FBiH donela odluku o formiranju vlade: Šta sledi dalje? - Copyright RadiotelevizijaHercegBosne

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara donela je odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH, koja će danas biti dostavljena njenim potpredsednicima na potvrđivanje, rečeno je Feni u Kabinetu predsednice FBiH.

Na predlog predsednice FBiH dva potpredsednika treba da daju saglasnost, a zatim će on biti dostavljen Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na usvajanje.

Na osnovu sporazuma o formiranju vlasti između Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i ostalih stranaka nove parlamentarne većine okupljenih oko SDP-a, Naroda i Pravda (NiP) i Naše stranke, kandidat za premijera Federacije je predsednik Socijaldemokratske partije Nermin Nikšić.

Prema toj odluci za ministra finansija predložen je Toni Kraljević (HDZ), za ministra razvoja, preduzetništva Vojin Mijatović (SDP), za ministra unutrašnjih poslova Almin Hopovac (SDP), za ministra pravde Vedran Škobić (HDZ) dok je za ministra energije, rudarstva i industrije predložen Adis Bubalo (Stranka za BiH). Za ministra kulture is porta predložena je Sanja Vlaisavljević (HDZ), za minisra saobraćaja i komunikacija Andrijana Katić (HDZ), za ministra raseljenih osoba i izbeglica Nerin Dizdar (SDP), za ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Hasan Handžić (Stranka za BiH), a za ministra zdravstva Milenko Bevanda (HDZ).

Dužnost ministra obrazovanja i nauke predložen je Vedran Lakić (SDP), ministra trgovine Anel Kljako (Narodnog evropskog saveza - NES), ministra rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP), ministra okoline i turizma Nasiha Pozder (Naša stranka), ministra prostornog uređenja Željko Nedić (HDZ) i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zuhad Porčić (NES).

Krajnji rok za formiranje nove Vlade Federacije BiH je 6. april, a koaliciji partneri se nadaju da bi sednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj bi vlada bila imenovana mogla da bude održana do tog datuma.

Komentari (0)

Evropa