Region

Osuda napada na imovinu srpske porodice u Mostaru

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2023

-

23:40

Osuda napada na imovinu srpske porodice u Mostaru
Mostar - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije najoštrije je osudio napad na imovinu srpske povratničke porodice u naselju Ortiješ u Mostaru i traže od nadležnih da što pre identifikuju i kazne počinioce.

Kako je saopšteno iz ovog Sekretarijata, navodi se da su nepoznati počinioci povratničkoj porodici Berberović pokušali da zapale ugostiteljski objekat koji se nalazi neposredno uz njihovu kuću, što je moglo dovesti do nesagledivih tragičnih posledica.

"Sekretarijat i Vlada Republike Srpske konstantno ulažu u Hercegovačko-neretvanski kanton kako bi srpskim povratnicima olakšali ostanak i obezbedili jednake uslove života sa svim građanima, te su ovakve situacije neprihvatljive i sramotne", ističe se u saopštenju.

Podsećaju da je Vlada Republike Srpske uložila značajna sredstva za povratak Bošnjaka i Hrvata i da je u potpunosti sprovela Aneks 7. Dejtonskog mirovnog sporazuma, te zahteva da se i vlade ostalih naroda pridržavaju svojih obaveza i da srpskom povratničkom stanovništvu u svojim lokalnim zajednicama obezbede isto.

Sigurnost njihove imovine u današnje vreme uopšte ne bi trebalo da bude upitna, kažu i ističu da su institucije te koje bi svojim delovanjem trebalo da rešavaju dugogodišnje probleme ove populacije i da im poboljšaju uslove života kako bi se osigurao održivi povratak.

Glavni cilj je da ljudi koji su se vratili na svoja predratna ognjišta ostanu da žive tu s porodicama i komšijama ne strahujući za svoju imovinu, a kamoli za sopstvene živote.

"Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije ovim putem apeluje MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona da što pre identifikuje i sankcioniše počinioca ili počinioce ovog krivičnog dela. Dok god se dešavaju ovakve nemile situacije srpski povratnici će i dalje strahovati za svoju imovinu i živote", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Evropa